Składniki (na formę 30x26cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g zimnego masła i trochę do wysmarowania formy
- 2 żółtka
- kilka łyżek bułki tartej
Na jabłka:
- 1kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
Zaczynamy od zrobienia jabłek – umyte jabłka obieramy. Dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy jeszcze na pół. Do jabłek dodajemy cynamon, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. Na suchą patelnię wrzucamy jabłka, włączamy ogień i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby tylko odrobinę zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.
Robimy ciasto – na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Robimy dołek i wbijamy do niego same żółtka – białka zostawiamy do bezy. Ciasto wyrabiamy rękami, aż będzie sprężyste i odklejające się od rąk. W czasie wyrabiania można odrobinę podsypywać mąką, jeśli bardzo się klei. Gotowym ciastem wyklejamy całą foremkę, tworząc około 2-2,5 centymetrowy brzeg. Na wierzch ciasta sypiemy około łyżki bułki tartej, żeby wchłaniała soki z jabłek podczas pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Zaczynamy robić bezę. Do 3 przygotowanych białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować. Gdy piana zacznie mocno gęstnieć, dodajemy porcjami cukier, ubijając na wysokich obrotach. Gdy piana stanie się bardzo gęsta, błyszcząca, dodajemy ocet oraz budyń i jeszcze miksujemy 2-3 minuty.
Składamy ciasto – na ciasto wykładamy jabłka, możemy je ułożyć ładnie lub zostawić artystyczny nieład. Na jabłka układamy pianę z białek, rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
Upieczone ciasto wykładamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy możemy podawać.