Szarlotka z pianką

Drukuj
23.10.2017   Magda

Czy wiedzieliście, że zapach szarlotki jest tym zapachem, którym ludzie najczęściej kojarzą z domem i ciepłem rodzinnym. Jest nawet taki chwyt, że aby sprzedać mieszkanie, sprzedający pieką w domu właśnie szarlotkę, aby jej zapach zachęcał kupujących do kupienia mieszkania właśnie grając na ich emocjach. Coś w tym jest, że jest to jeden z najwspanialszych zapachów, przynoszących pocieszenie i rozgrzewających. Dlatego nic tak idealnie nie pasuje do często ponurych jesiennych dni jak pyszna, domowa szarlotka. Na dzisiaj proponuje z pyszną pianką.

Składniki (na formę 30x26cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła i trochę do wysmarowania formy
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek bułki tartej

Na jabłka:

  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Na bezę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Zaczynamy od zrobienia jabłek – umyte jabłka obieramy. Dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy jeszcze na pół. Do jabłek dodajemy cynamon, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. Na suchą patelnię wrzucamy jabłka, włączamy ogień i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby tylko odrobinę zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.

 

Robimy ciasto – na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Robimy dołek i wbijamy do niego same żółtka – białka zostawiamy do bezy. Ciasto wyrabiamy rękami, aż będzie sprężyste i odklejające się od rąk. W czasie wyrabiania można odrobinę podsypywać mąką, jeśli bardzo się klei. Gotowym ciastem wyklejamy całą foremkę, tworząc około 2-2,5 centymetrowy brzeg. Na wierzch ciasta sypiemy około łyżki bułki tartej, żeby wchłaniała soki z jabłek podczas pieczenia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Zaczynamy robić bezę. Do 3 przygotowanych białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować. Gdy piana zacznie mocno gęstnieć, dodajemy porcjami cukier, ubijając na wysokich obrotach. Gdy piana stanie się bardzo gęsta, błyszcząca, dodajemy ocet oraz budyń i jeszcze miksujemy 2-3 minuty.

 

Składamy ciasto – na ciasto wykładamy jabłka, możemy je ułożyć ładnie lub zostawić artystyczny nieład. Na jabłka układamy pianę z białek, rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.

 

Upieczone ciasto wykładamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy możemy podawać.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.