Jabłkowe Crêpes Suzette

Drukuj
10.10.2018   Magda

Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • łyżka oleju i odrobina do smarowani patelni
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Na jabłka w karmelu:

  • 3 średnie, słodkie jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 150ml wrzątku
  • szczypta cynamonu
  • kieliszek Brandy

 

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę i wszystko razem mieszamy rózgą na jednolite, dość rzadkie ciasto. 

 

Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na delikatnie przesmarowanej olejem patelni – najlepiej przecierać ją kawałkiem ręcznika papierowego umoczonego w oleju. Upieczone naleśniki odkładamy na talerz.

 

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jeśli używamy dużych jabłek, ćwiartki kroimy jeszcze na pół.

 

Porcje po 4 naleśniki najlepiej jest zrobić na dwóch osobnych patelniach, a składniki na jabłka podzielić na pół między patelniami. Możemy także zrobić to danie na 1 patelni, wtedy składamy naleśniki na mniejsze trójkąty – ćwiartki składamy jeszcze na pół. Poniżej podaje przepis jak wykonać 1 porcje.

 

4 naleśniki składamy na ćwiartki, odkładamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy na nie jabłka i smażymy do chwili aż zaczną się lekko przypiekać. Podczas pieczenia staramy się rzadko mieszać jabłka aby się nie rozpadły. Do podsmażonych jabłek dodajemy cukier, cynamon, kolejną łyżkę masła, zmniejszamy ogień i smażymy chwilę do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wlewamy na patelnię połowę z przygotowanej porcji wrzątku, czekamy chwilę aż zredukuje – maksymalnie 3 minuty.

 

Jabłka na patelni zgarniamy na brzegi a na środek układamy złożone w ćwiartki naleśniki. Kolistymi ruchami patelni pokrywamy naleśniki sosem z patelni. Na patelnie wlewamy połowę kieliszka Brandy i podpalamy – najlepiej zrobić to zapalarką zbliżoną do powierzchni patelni, wtedy płomień nie buchnie wysoko jak w chwili podpalenia alkoholu przez palnik gazowy. Flambirujemy całość aż niebieski płomień zgaśnie.

 

Po wypaleniu alkoholu danie jest gotowe od razu do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *