Słodkie tortille w jabłkami w karmelu

Drukuj
01.10.2021   Magda

Czy można sobie wyobrazić pyszniejszy deser na jesienne popołudnie, niż takie słodkie tortille podane na gorąco z pachnącym cynamonem nadzieniem jabłkowym? Oj powiem szczerze, że od tego deseru można się uzależnić i mogę śmiało powiedzieć, że jak spróbujecie to będzie to deser którego będziecie często powtarzać. Jest prosty w wykonaniu, nawet jeśli chodzi o ,,karmel” to poszłam mocno na skróty i na łatwiznę, nie da się takiego karmelu zepsuć. W przepisie na farsz jabłkowy celowo nie podałam cukru – robiłam ten deser wielokrotnie i zdecydowanie byłby za słodki, gdyby jeszcze do jabłek dodać cukru – sam syrop cukrowy wystarczy, danie i tak jest nim na wskroś przesiąknięte – oczywiście w dobrym znaczeniu 🙂

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 4 duże tortille – użyłam pszennych
  • 4 duże jabłka – użyłam Jona Gold
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny

Na karmel:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru

Do podania:

  • orzechy włoskie
  • lody śmietankowe

 

Zaczynamy od przygotowania jabłek – jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych a następnie kroimy w poprzek w mniejsze kawałki. Tak przygotowane jabłka przekładamy na patelnie, dodajemy do nich sok z cytryny, cynamon i stawiamy na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszając, prażymy jabłka, aż lekko zmiękną, około 4-5 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy dokładnie w odrobinie wody i taką miksturę wlewamy do jabłek cały czas mieszając – wszystko zacznie od razu gęstnieć i się sklejać. Ściągamy z ognia.

 

Przygotowujemy karmel – do rondelka dodajemy masło oraz brązowy cukier i całość rozpuszczamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie, gotujemy do chwili gdy sos zacznie lekko gęstnieć, na syrop. Ściągamy z ognia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy żaroodporne naczynie. 

 

Składamy tortille – na każdą tortillę wykładamy 1/4 przygotowanego farszu z jabłek. Następnie składamy – najpierw boki, po czym zwijamy w ciasny rulon, kończąc łączeniem do dołu. Tak złożone tortille wkładamy do naczynia i wylewamy połowę przygotowanego syropu – odstawiamy na 10 minut do nasiąknięcia. Po tym czasie odwracamy, zostawiamy na koleje 10 minut. Po nasiąknięciu z powrotem odwracamy łączeniem do dołu. Z wierzchu polewamy pozostałym sosem karmelowym i jeśli używamy w przepisie – posypujemy orzechami.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Serwujemy gorące, same lub najlepiej z lodami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.