Sałatka warstwowa z pieczarkami i wędzonym serem

Drukuj
29.03.2013   Magda

Cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i moja sałatka ma warstwy. Przepis na tę sałatkę podała mi moja przyjaciółka – robi ją zawsze gdy jestem u niej w gościach i zawsze jest pyszna. Tradycyjnie robi się ją z tuńczykiem i żółtym serem, ale niewielka zmiana składników i uzyskujemy nowy, zaskakujący smak. Może zaserwujecie ją w Wielkanoc?

Składniki (na 3 porcje): 

  • 300g pieczarek
  • 3 jajka 
  • 50g wędzonego sera żółtego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 0,5 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • pół pęczku szczypiorku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 mały ząbek czosnku

 

Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy roztarty z solą ząbek czosnku. Smażymy około 30 sekund, uważając aby czosnek się nie spalił, po czym wrzucamy pieczarki i dusimy jest około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.Przygotowujemy szybki sos – mieszamy raz majonez, musztardę, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Białka trzemy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z wędzonym serem. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo – na sam dół układamy białka, następnie wykładamy ostudzone pieczarki i ser wędzony. Wszystko polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch posypujemy drobno posiekane żółtka jaj oraz posiekany szczypiorek. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.