Caprese z łososiem

Drukuj
25.03.2013   Magda

Mój pomysł na caprese z łososiem to wariacja na temat tradycyjnej sałatki z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste, a połączenie smaków zaskakujące – kwaśna nuta grejpfruta idealnie łączy się ze słonymi plastrami ryby, a mozzarella łagodzi gorzkawy smak cytrusów. Do podania serwuje chrupkie pieczywo. 

Składniki (na porcję dla 3 osób):

  • około 100g wędzonych plastrów łososia
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1 dojrzały różowy grejpfrut
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
  • grubo mielony pieprz

 

Pomidora myjemy i kroimy w plastry.

 

Grejpfruta obieramy i usuwamy wszystkie białe błonki. Kroimy w plastry podobnej grubości co pomidor.

 

Kulkę mozzarelli kroimy w plasterki.

 

Na talerzu układamy na przemiennie plaster grejpfruta, jeden lub dwa plastry łososia – w zależności od grubości plastrów – dobrze aby warstwy sałatki miały podobną grubość. Następnie układamy plaster pomidora oraz plaster mozzarelli. Układamy tak warstwy, aż skończą się wszystkie składniki.

 

Na sam koniec posypujemy obficie szczypiorkiem i pieprzem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.