Sałatka warstwowa z pieczarkami i wędzonym serem

Drukuj
29.03.2013   Magda

Cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i moja sałatka ma warstwy. Przepis na tę sałatkę podała mi moja przyjaciółka – robi ją zawsze gdy jestem u niej w gościach i zawsze jest pyszna. Tradycyjnie robi się ją z tuńczykiem i żółtym serem, ale niewielka zmiana składników i uzyskujemy nowy, zaskakujący smak. Może zaserwujecie ją w Wielkanoc?

Składniki (na 3 porcje): 

  • 300g pieczarek
  • 3 jajka 
  • 50g wędzonego sera żółtego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 0,5 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • pół pęczku szczypiorku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 mały ząbek czosnku

 

Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy roztarty z solą ząbek czosnku. Smażymy około 30 sekund, uważając aby czosnek się nie spalił, po czym wrzucamy pieczarki i dusimy jest około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.Przygotowujemy szybki sos – mieszamy raz majonez, musztardę, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Białka trzemy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z wędzonym serem. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo – na sam dół układamy białka, następnie wykładamy ostudzone pieczarki i ser wędzony. Wszystko polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch posypujemy drobno posiekane żółtka jaj oraz posiekany szczypiorek. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *