Składniki (na 4 porcje):
- puszka pomidorów krojonych
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 średnia cukinia
- 250g pieczarek – użyłam brunatnych
- 1 mała cebula
- 1 średni ząbek czosnku
- kulka mozarelli
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- 3 łyżki oleju
- odrobina masła do nasmarowania kokilek
Warstwa serowa:
- 100g sera ricotta
- 50g tartego parmezanu
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Cukinie myjemy i kroimy w cienki plasterki. Rozgrzewamy suchą patelnię, kładziemy na niej krążki cukinii i podpiekamy z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Podsmażone, odkładamy na talerz.
Jednocześnie możemy przygotować pieczarki – oczyszczamy pieczarki z zanieczyszczeń, jeśli jest taka potrzeba to obieramy. Kroimy w plasterki, nóżki też kroimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę, Na patelnie wlewamy odrobinę oleju – 2 łyżki, gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę – smażymy około 5 minut, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż puszczą wodę, odparują i zaczną się podpiekać. Podpieczone odstawiamy z ognia.
Na patelnię po cukini wlewamy łyżkę oleju i zanim włączony gas, wyciskamy na olej ząbek czosnku i dodajemy roztarte w dłoniach oregano. Włączamy ogień i smażymy aż czosnek zacznie pachnieć. Wtedy, dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i gotujemy na średnim ogniu, aż woda odparuje i sos stanie się gęstszy.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową – w miseczce mieszamy do połączenia składników ricottę, jajko, tarty parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Foremki do zapiekania smarujemy masłem. Następnie będziemy składać składniki w kokilkach – dzielimy pieczarki, cukinię, sos i masę serową na 8 części. Na dno każdej kokilki rozsmarowujemy po łyżce sosu. Następnie układamy warstwę pieczarek, sos serowy, cukinię i sos pomidorowy – upychamy łyżką i układamy kolejny zestaw warstw w tej samej kolejności. Na wierzch, na warstwę sosu pomidorowego układamy obficie podzielą na strzępy mozzarellę.
Tak przygotowane kokilki wkładamy do piekarnika na 35 minut do zapieczenia. Podajemy gorące, przed samym podaniem można jeszcze posypać parmezanem dla smaku i dla prawdziwych serożerców 🙂