Makaron w sosie pomidorowym z pieczarkami i boczkiem

Drukuj
21.10.2020   Magda

Przepisów na proste i smaczne makarony nigdy dość. To są zawsze takie dania na obiad do których się wraca w kryzysowych sytuacjach i braku jakiegokolwiek pomysłów co podać rodzinie. W tym przepisie użyłam łatwo dostępne składniki, ale prawda jest taka, że nie musimy się aż tak bardzo spinać w ich skompletowaniu – nie mamy wina, spokojnie możemy je ominąć. W lodówce śmietana 12% – spokojnie możemy ją dodać zamiast kremówki. Danie będzie niewiele się różniło od zaprezentowanego oryginału, będzie ciekawe, zaskakujące, a może przy następnym gotowaniu znajdziemy w lodówce brakujące składniki i kolejna ciekawa nuta pojawi się w daniu. Gorąco polecam takie kulinarne eksperymenty. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu – użyłam dużych świdrów Cavatappi
  • 250g pieczarek – użyłam brunatnych
  • 100g plasterków wędzonego boczku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • tarty ser do podania – użyłam sera Cheddar

 

Przygotowujemy składniki na danie – boczek kroimy w cienkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy.

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na niego boczek, smażymy aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi – około 5-7 minut, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Upieczony boczek ściągamy z patelni a cały wytopiony tłuszcz zostawiamy na patelni. 

 

Na tłuszcz na patelni wrzucamy pokrojone pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią, około 6 minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną cebulę, roztarty w dłoniach tymianek oraz czosnek i całość smażmy jeszcze przez około 3-4 minut, często mieszając. 

 

Do pieczarek wlewamy wino i odparowujemy na dużym ogniu – około 2-3 minuty. Do tego dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut.

 

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed końcem gotowania odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu – może się przydać do lekkiego rozrzedzenia sosu. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka aby pozostał ciepły.

 

Do gotującego się sosu wlewamy kremówkę, mieszamy. Wrzucamy ugotowany makaron, podsmażony boczek, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody spod gotowania makaronu do uzyskania wymaganej konsystencji sosu – ma być kremowy, idealnie obtoczyć ugotowany makaron.

 

Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Serwujemy je ze startym serem – ja użyłam cierpkiego Cheddara, bo akurat taki rodzaj sera ,,zalegał” mi w lodówce.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.