,,Pierożki” z gruszką i orzechami laskowymi

Drukuj
05.04.2013   Magda

Te ,,pierożki” lub ,,szczerbate potwory”, bo to dokładnie przypominają mi z wyglądu te ciasteczka, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z pieca. Kruche ciasto, chrupiące orzechy oraz wilgotne gruszkowe nadzienie to bardzo udany zestaw. Są proste w wykonaniu, a ich upieczenie daje ogromną satysfakcję że stworzyło się coś bardzo smacznego.

Składniki na około 20 ciasteczek: 

  • 1 szklanka mąki i dodatkowo trochę do podsypania  
  • 100g zimnego masła 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2 gruszki
  • około 40g posiekanych orzechów laskowych 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

 

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier, masło pokrojone w kostkę i jajko. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie i lepi się do rąk, podsypujemy odrobinę mąki. Gotową kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

 

Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i jeśli jest potrzeba, przycinamy w kształt półkola.

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na placek około 3mm grubości. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko układamy po plasterku gruszki i posypujemy odrobiną orzechów. Ciastka zlepiamy jak pierogi, ale tylko po bokach. Układamy na blaszce.

 

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy z blachy i studzimy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

 



1 thought on “,,Pierożki” z gruszką i orzechami laskowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *