03.09.2015 Magda
Gorące zapiekane gruszki pod kruszonką to wspaniały deser na jesienne dni. Napełnia dom zapachem cynamonu i pieczonych owoców, poprawia nastrój i osładza życie bez wyrzeczeń. Jeśli gruszki są bardzo słodkie, można w ogóle zrezygnować z dodawania do nich cukru, wtedy wystarczy tylko cukier z kruszonki. Dla tych co nie są na diecie, polecam podania dania z lodami, dla tych bardziej restrykcyjnych – łyżka bitej śmietany bez cukru wystarczy.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża, słodka gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 2 łyżki owsianki, użyła wielozbożowej
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Umytą gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, przekrawamy jeszcze na pół i kroimy w plasterki. Przekładamy gruszkę do miski, dodajemy sok z cytryny, cynamon i dokładnie mieszamy – przekładamy do kokilek.
Płatki owsiane mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i migdałami. Gotową kruszonką przykrywamy gruszki w kokilkach. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu gdy kruszonka jest złocista – około 20 minut. Podajemy ciepłe, z lodami/śmietanką kremówką lub bez dodatków.