12.04.2013 Magda
Składniki (na 12 muffinek):
Proste, pyszne, pachnące, szybkie i efektowne – mniej więcej tymi epitetami określiłabym te muffinki oraz muffinki ogólnie. W wersji na co dzień mogą być bez kremu, a od święta z lekkim kremem śmietanowym. Macie wolną chwilę? To do dzieła!
Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
Krem:
- 200ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru lub do smaku
- cynamon do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Blachę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy cukier.W drugiej misce wbijamy jajka, dolewamy olej i mleko. Łączymy składniki łyżką i wlewamy do papilotek do ½ wysokości. Pieczemy przez około 20-25 minut.
Gdy muffiny wystygną, ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem, pokrywamy muffiny i posypujemy cynamonem.