01.03.2013 Magda
W chwilach, gdy mam ochotę na coś słodkiego i jednocześnie chcę ucieszyć moich bliskich czymś dobrym, sięgam po domowe wypieki. Te ze sprawdzonych przepisów zawsze dobrze się udają i wszystkim smakują. Tak jest z tym ciastem – jest pyszne oraz długo pozostaje świeże i wilgotne. Cynamonowiec przypomina smakiem świąteczne wypieki i wypełni cały dom aromatycznym zapachem cynamonu.
Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm)
- 3 jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru z dodatkiem wanilii
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik do 180º.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Do masy małym strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie miksujemy.
Następnie dodajemy starte jabłka i mieszamy wszystko łyżką. Przelewamy ciasto do blaszki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Moje ciasto numer 1! Robiłam już kilka razy – zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Nie wiem, ile dni pozostaje świeże, bo u mnie momentalnie znika z blachy;)
Zrobiłam, wyszło, było pyszne i kropka 😉
Czyli wszystko według planu.
Faktycznie jest długo świeże, nie zsycha się i nawet na trzeci dzień smakuje tak samo dobrze.
Zrobię znów niebawem, gdyż ciasto robi się niewiarygodnie szybko, niemalże współmiernie do szybkości jego znikania z formy (nawet kot się połasił, choć wcale nikt go nie zapraszał).
Zatem polecam i dziękuję za przepis
Laura