Składniki (na 4-6 porcji):
- 300g makaronu – u mnie kolanka
- 500g mielonej wołowiny
- 1 mała czerwona papryka
- 2 małe puszki czarnej fasoli
- 1 duża puszka kukurydzy
- około 250g pomidorków koktajlowych
- pęczek grubego szczypioru dymki
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- szczypta pikantnej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i cebuli
- płaska łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- łyżeczka sosu Sriracha mayo lub odrobina zwykłej Srirachy zmieszana z dodatkową łyżką majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby schłodzić i zapobiec sklejaniu. Przedkładamy do dużej miski.
W międzyczasie możemy połączyć wszystkie podane przyprawy w jeden miks – paprykę, kumin, czosnek, cebulę oraz oregano. Na rozgrzaną patelnie przekładamy mieloną wołowinę, smażymy ją, rozdzielając na mniejsze kawałki aż stanie się mocno rumiana, podpieczona. Na sam koniec dodajemy do niej miks przypraw, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy warzywa – pomidory myjemy, przekrawamy na pół, paprykę także myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Odcedzamy fasolę na sicie, przepłukujemy. Kukurydzę także odcedzamy. Szczypior z dymki kroimy na drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do wystudzonego makaronu. Dodajemy przestudzone mięso – polecam przed wrzuceniem go do makaronu, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu lub go odlać.
Robimy sos – wszystkie podane składniki łączymy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem – z tym drugim uważamy, bo sos przez Srirachę jest już dość pikantny. Sos wlewamy do reszty składników, wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby pokryło się sosem. Można od razu zajadać albo wsadzić do lodówki do przegryzienia na około godzinę.