Meksykańska sałatka makaronowa

Drukuj
21.05.2025   Magda

Ta meksykańska sałatka makaronowa to coś co warto zrobić w dużej ilości – smakuje rewelacyjnie a przez to bardzo szybko znika. Ja zrobiłam jej naprawdę dla armii głodnych, a rozeszła się w dwa dni. Idealna na obiad, na lunch do pracy, na imprezę – jest super sycąca, napakowana samym dobrem. Makaron, mielona wołowina i dużo kolorowych warzyw. Do tego zestaw przypraw inspirowanych meksykańską kuchnią i pikantny, wyrazisty dressing. Dacie się skusić?

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 300g makaronu – u mnie kolanka
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 małe puszki czarnej fasoli
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • około 250g pomidorków koktajlowych
  • pęczek grubego szczypioru dymki
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta pikantnej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i cebuli
  • płaska łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • łyżeczka sosu Sriracha mayo lub odrobina zwykłej Srirachy zmieszana z dodatkową łyżką majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby schłodzić i zapobiec sklejaniu. Przedkładamy do dużej miski.

 

W międzyczasie możemy połączyć wszystkie podane przyprawy w jeden miks – paprykę, kumin, czosnek, cebulę oraz oregano. Na rozgrzaną patelnie przekładamy mieloną wołowinę, smażymy ją, rozdzielając na mniejsze kawałki aż stanie się mocno rumiana, podpieczona. Na sam koniec dodajemy do niej miks przypraw, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy warzywa – pomidory myjemy, przekrawamy na pół, paprykę także myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Odcedzamy fasolę na sicie, przepłukujemy. Kukurydzę także odcedzamy. Szczypior z dymki kroimy na drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do wystudzonego makaronu. Dodajemy przestudzone mięso – polecam przed wrzuceniem go do makaronu, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu lub go odlać.

 

Robimy sos – wszystkie podane składniki łączymy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem – z tym drugim uważamy, bo sos przez Srirachę jest już dość pikantny. Sos wlewamy do reszty składników, wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby pokryło się sosem. Można od razu zajadać albo wsadzić do lodówki do przegryzienia na około godzinę.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *