Lasagne meksykańska

Drukuj
02.04.2014   Magda

Znajome dobrze smaki kuchni meksykańskiej zapakowane w nietuzinkowy sposób – w formę lazanii lub można też powiedzieć wytrawnego tortu. Skład takiego tortu to mięso-warzywny farsz, doprawiony kuminem, słodką papryką oraz oregano, między tym mamy placki tortilli oraz wierzch, przysłowiowa wisienka na torcie, czyli warstwa chrupiący chipsów z tortilli i ciągnącego sera Cheddar. Wspaniała kompozycja, wspaniały obiad, proste i efektowne wykonanie. Wszystko przemawia za tym, że musicie go spróbować.

Składniki (na 4 porcje): 

  • 4 placki tortilli – u mnie pełnoziarnista
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 zielona papryka i 1/2 żółtej papryki
  • 1 duża cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100 g startego sera Cheddar
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka oleju
  • połowa paczki chipsów z tortilli – u mnie solone ale serowe też będą dobre
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Zaczynamy od pokrojenia warzyw – cebulę oraz kolorowe papryki kroimy w drobną kostkę. 

 

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i za pomocą łyżki rozdrabniamy na małe kawałki. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem Cayenne, słodką papryką, kuminem i oregano – podane przeze mnie w przepisie proporcje są bardzo umowę – można sobie doprawić według własnego gustu, zwłaszcza jak ktoś lubi pikantniejszą kuchnie, wtedy chili może być ciut więcej. Gdy mięso się zarumieni, ściągamy je z patelni.

 

Na tą samą patelnie wrzucamy papryki oraz cebulę – chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zaczną rumienić – około 5 minut. W międzyczasie odcedzamy puszkę z kukurydzą oraz z fasolą – fasolę polecam odcedzić na sitku i przelać. Zostawiamy do odcieknięcia. Gdy warzywa na patelni się zarumienią, dodajemy do nich pomidory, sól, pieprz i odrobinę cukru, doprowadzamy do bulgotania, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut.

 

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180º. Tortownice o średnicy 24cm wykładamy papierem. Jeśli placki tortilli są większe od średnicy formy, możemy lekko przyciąć je na kształt za pomocą nożyczek.

 

Do duszącego się sosu dodajemy kukurydzę oraz fasolę, mieszamy i okładamy około 6 łyżek takiego sosu do osobnej miski. Następnie do pozostałego sosu na patelni dodajemy mięso, mieszamy i ściągamy z ognia.

 

W tortownicy układamy warstwy naszej lazanii, będą 4 warstwy farszu, więc zanim zaczniemy trzeba sobie odpowiednio podzielić i oszacować porcje – ja wyrównuje mięsy farsz na patelni i dziele na ćwiartki łyżką. Na dno układamy placek tortilli, dobrze dociskamy. Następnie idzie porcja farszu, którą równomiernie rozprowadzamy oraz znowu placek tortilli. Delikatnie dociskamy. Kolejne warstwy układamy w tej właśnie kolejności, tak aby ostatnią warstwą był farsz. Farsz posypujemy połową przygotowanego tartego sera, na to warstwę chrupiących chipsów, na które dajemy, w nieregularnych miejscach, odłożony wcześniej warzywny sos. Całość posypujemy resztą sera i przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej – zapobiegnie spaleniu się chipsów.

 

Wstawiamy formę do piekarnika i zapiekamy 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 5 minut. Gotową potrawę dzielimy na trójkąty, wykładamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i szczyptą czerwonej papryki. Można też skropić sokiem z limonki.

 


 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *