Makaron z pesto pistacjowym

Drukuj
19.05.2025   Magda

Nie trzeba chyba reklamować, że makaron z pesto to chyba najszybsze danie makaronowe świata. Wykonanie to jakieś 15 minut, z czego 12 to ugotowanie idealnego al dente makaronu, a reszta to skubanie listków mięty i w tym przypadku – obieranie pistacji. Dalej pistacje utrzymują się w modzie, gdzie nie zerknę, przepisy z ich użyciem wszędzie, aż ciężko się oprzeć. Dlatego taki pięknie zielony makaron, ze świeżo przygotowanym pesto pistacjowym serwuje sobie z dziką chęcią, jego smak jest wspaniały. Dodatkowo, sam makaron z pesto jest niesamowicie pyszne, ale możne też stanowić super postawę do innych dodatków – warto poeksperymentować, może dodać jakieś suszone pomidory? Spróbujcie i zainspirujcie się.

Składniki (na 1 dużą porcje):

  • 25g obranych pistacji
  • 20g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 6 dużych liści bazylii
  • 90g makaronu – u mnie linguine
  • sól i pieprz do smaku

 

Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy i gotujemy makaron al dente. Przed odcedzeniem, odlewamy odrobinę wody spod gotowania do późniejszego rozrzedzenia pesto. Odcedzony makaron przekładamy do ganka i trzymamy w cieple.

 

W międzyczasie gdy makaron się gotuje, wszystkie składniki na pesto przekładamy do robota kuchennego – orzechy, czosnek, parmezan, bazylie oraz oliwę. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Całość miksujemy na pesto.

 

Gotowe pesto przekładamy do ugotowanego makaronu, mieszamy i dodajemy odrobinę wody spod gotowania, aby uzyskać kremową konsystencje, jakby sosu, który oblepi cały makaron. Danie od razu podajemy. Można udekorować kilkoma pistacjami oraz listami bazylii. Chlust dobrej oliwy czy jeszcze trochę startego parmezanu też nie zaszkodzi. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *