Kokosowa owsianka na zimno z truskawkami i białą czekoladą

Drukuj
10.06.2025   Magda

O rozkoszy przenajwiększa – ta owsianka to deser, a nie śniadanie! Kremowa, słodka, delikatnie kokosowa. Z dodatkiem białej czekolady i świeżych truskawek daje tak przepyszną kompozycję, że mogłabym się taką owsianką zajadać codziennie. Sekret? Ja robię ją na wieczór, aby rano była idealna oraz miele wszystkie suche składniki na drobny proszek – płatki, chia oraz wiórki kokosowe, dzięki temu konsystencja jest ultra kremowa, jakby takiego delikatnego musu. U mnie słodziwem jest odżywka białkowa – nie preferujecie, można dosłodzić sobie odrobiną cukru lub syropu klonowego. Świeże owoce w sezonie to do takiej owsianki konieczność!

Składniki (na 1 dużą porcje):

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżka nasion chia
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka waniliowej odżywki białkowej
  • 2 czubate łyżki jogurtu kokosowego plus łyżka do podania
  • 120ml zimnej, przegotowanej wody
  • 6 dużych truskawek
  • 2 kostki czekolady

 

Polecam zabrać się za robienie ten owsianki na wieczór, dzień przed. Do robota kuchennego z nożami wrzucamy płatki owsiane, nasiona chia oraz wiórki kokosowe – mielimy wszystko na proszek, jeśli zostały jakieś drobinki, nie ma się co przejmować.

 

Do suchych składników w robocie dodajemy odżywkę białkową lub inne wybrane przez nas słodzidło, 2 łyżki jogurtu kokosowego oraz wodę – wszystko razem miksujemy. Przelewamy do słoika lub innego zamykanego pojemnika, wstawiamy do lodówki na noc.

 

Na drugi dzień rano umyte truskawki kroimy w ćwiarki. Kostki czekolady możemy drobno posiekać lub tak jak ja, ostrym nożem zrobić takie wiórki z czekolady, ja mam wtedy wrażenie że jest jej więcej, jest wyczuwalna wtedy w każdej łyżce owsianki. Owsiankę przekładamy z pojemnika na talerz, salaterkę. Na wierzch dajemy dodatkową łyżkę jogutru kokosowego, dodajemy truskawki, całość posypujemy tartą czekoladą i zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *