Ciasteczka francuskie z serowym nadzieniem i truskawkami

Drukuj
31.05.2025  Magda

Patrząc na te ciasteczka możecie pomyśleć – piękne, ale na pewno trudne… Najlepsze jest to, że takie cudowności są bardzo proste, żeby nie powiedzieć dziecinnie proste, co świetnie się składa aby przygotować je na Dzień Dziecka. Wasze dzieciaki, ale przede wszystkim Wasze wewnętrzne dziecko będzie się na pewno cieszyć na takie słodkości.

Składniki (na 12 ciasteczek):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Na szybki dżem truskawkowy (można zastąpić gotowym ze słoika):

  • 300g truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek cukru

Serowy krem:

  • 200g kremowego serka śmietankowego np. Łaciate
  • 250ml kremówki, dobrze schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 12 pięknych, dojrzałych truskawek
  • cukier puder do oprószenia

 

Zaczynamy od  przygotowania prostego dżemu do środka, można użyć tego gotowego ze słoika, ale jeśli chcecie spotęgować smak świeżych truskawek w ciasteczkach, taki robiony na świeżo będzie najlepszy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w małą kostkę. Dodajemy je do rondelka, dolewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier. Stawiamy na mały ogień i od czasu do czasu mieszając, gotujemy na gęsty dżem, około 30 minut. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. 2 blachy do pieczenia wykładamy papierem.

 

Gotowe ciasto francuskie odwijamy z opakowania i kroimy ostrym nożem lub świetnie sprawdza się kółko do pizzy- najpierw wzdłuż na połowę, a następnie na równej szerokości prostokąty – moje ciasto miało około 41cm długości, wychodziło około 7cm na ciasto, z czego otrzymałam 12 równych prostokątów. Prostokąty przekładamy na blachy, w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch każdego ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy i pieczemy około 15-18 minut, aż wyrosną a wierzch się zarumieni.

 

Gdy ciasteczka się upieką, wystawiamy je do ostygnięcia. Następnie, ostrym nożem odcinamy wierzchnią część od spodniej. Na spód smarujemy po porcyjce dżemu – około łyżeczki.

 

Do miski przekładamy serek śmietankowy, dodajemy do niego cukier puder i mieszamy do połączenia. Do osobnej miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę, ubijamy ją na pół sztywno, po czym dodajemy do niej serek i ubijamy już na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką i sprycujemy gotowym kremem ciasta – około 3 ,,gwiazdki” kremu na spód ciastka.

 

Truskawki do dekoracji myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w grubsze plasterki, które układamy na kremie. Przykrywamy chrupiącym wierzchem ciasta i oprószamy cukrem pudrem. Możemy ciastka od razu podawać, można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *