Składniki (na 12 ciasteczek):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Na szybki dżem truskawkowy (można zastąpić gotowym ze słoika):
- 300g truskawek
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżeczek cukru
Serowy krem:
- 200g kremowego serka śmietankowego np. Łaciate
- 250ml kremówki, dobrze schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 12 pięknych, dojrzałych truskawek
- cukier puder do oprószenia
Zaczynamy od przygotowania prostego dżemu do środka, można użyć tego gotowego ze słoika, ale jeśli chcecie spotęgować smak świeżych truskawek w ciasteczkach, taki robiony na świeżo będzie najlepszy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w małą kostkę. Dodajemy je do rondelka, dolewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier. Stawiamy na mały ogień i od czasu do czasu mieszając, gotujemy na gęsty dżem, około 30 minut. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik na 200°. 2 blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Gotowe ciasto francuskie odwijamy z opakowania i kroimy ostrym nożem lub świetnie sprawdza się kółko do pizzy- najpierw wzdłuż na połowę, a następnie na równej szerokości prostokąty – moje ciasto miało około 41cm długości, wychodziło około 7cm na ciasto, z czego otrzymałam 12 równych prostokątów. Prostokąty przekładamy na blachy, w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch każdego ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy i pieczemy około 15-18 minut, aż wyrosną a wierzch się zarumieni.
Gdy ciasteczka się upieką, wystawiamy je do ostygnięcia. Następnie, ostrym nożem odcinamy wierzchnią część od spodniej. Na spód smarujemy po porcyjce dżemu – około łyżeczki.
Do miski przekładamy serek śmietankowy, dodajemy do niego cukier puder i mieszamy do połączenia. Do osobnej miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę, ubijamy ją na pół sztywno, po czym dodajemy do niej serek i ubijamy już na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką i sprycujemy gotowym kremem ciasta – około 3 ,,gwiazdki” kremu na spód ciastka.
Truskawki do dekoracji myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w grubsze plasterki, które układamy na kremie. Przykrywamy chrupiącym wierzchem ciasta i oprószamy cukrem pudrem. Możemy ciastka od razu podawać, można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku.