Zupa z pieczonego czosnku

Drukuj
20.09.2022  Magda

Kremowa zupa z delikatną nutą czosnku to idealna, rozgrzewająca propozycja na chłodne dni. Nie musicie się bać, że po tej zupie odpędzicie od siebie drugą połówkę, już nie mówiąc o wampirze – smak czosnku jest w niej bardzo wyważony, a dzięki pieczeniu, tracimy jego ostry charakter i uzyskujemy słodszą, znacznie delikatniejszą nutę smakową czosnku.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • cała główka czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon – opcjonalnie
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50ml białego wina
  • 500ml bulionu warzywnego – może być z kostki
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Na grzanki:

  • 2 kromki chleba
  • oliwa do skropienia
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki tartego parmezanu

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy blachę do pieczenia i spory arkusz folii aluminiowej.

 

Przycinamy z wierzchu główkę czosnku, tak aby był widoczny miąższ ząbków. Układamy na środku folii. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy na blaszce do piekarnika na około 90 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Piekarnik zostawiamy włączony, do zrobienia grzanek.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do garnka dajemy masło, rozpuszczamy. Wrzucamy na masło cebulę oraz roztarty w dłoniach suszony tymianek i smażymy chwilę, jakieś 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do tego dodajemy mąkę i dalej prażymy, mieszając, przez jakieś 2 minuty. Do tego dodajemy białe wino, dokładnie mieszamy na gładką pastę, aby nie było grudek mąki. Następnie wlewamy bulion, dokładnie rozprowadzamy wszystko w płynie. Dolewamy mleko, śmietankę, mieszamy. Dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową oraz wyciskamy upieczony czosnek – zgniatamy go w palcach, wtedy idealnie wyjdzie sam miękki miąższ, a łupiny zostaną. Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod półprzykryciem przez 10 minut.

 

W tym czasie przygotowujemy grzanki – chleb kroimy w kostkę wielkości kęsa. Układamy kostki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, najlepiej palcami, aby pokryły się wszystkim. Układamy kostki chleba wierzchem do góry, posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy dpo nagrzanego piekarnika na 4 minuty.

 

Ugotowaną zupę blendujemy na gładko. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Serwujemy gorącą, z grzankami z parmezanem, skropioną odrobiną dobrej oliwy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.