Składniki (na 4 porcje):
- 1kg cebuli
- 2 łyżki masła
- 800ml bulionu wołowego
- 100ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- pół szklanki tartego parmezanu
- bagietka
- odrobina masła do posmarowania grzanek
Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, a gdy zacznie się pienić wrzucamy na nie cebulę. Chwilę smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się przypiekać, po czym zmiejszamy ogień i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i zacznie się karmelizować – około 8-10 minut.
Do cebuli dodajemy wino, mieszamy i gotujemy, aż większość wina odparuje – alkohol się ulotni, a aromat pozostanie. Następnie, dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut.
Po tym czasie cebula powinna być lekko rozgotowana, płynu nie powinno zbyt wiele zostać – zupa powinna być gęsta.
Nastawiamy piekarnik na 200° na opcję grill. Przelewamu zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji sypiemy po 2 łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę w skośne kromki i smarujemy odrobiną masła. Podpiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż pojawią się przypieczone paski.
Zupę podajemy od razu po zapieczeniu, z kilkoma podpieczonymi grzankami.