Zapiekana zupa cebulowa

Drukuj
07.02.2019   Magda

Bardzo chciałabym się pochwalić autorstwem tej zupy, ale nie mogę. Laury zasługi za najpyszniejszą zupę, która rozgrzała mnie podczas styczniowego przeziębienia, należy się mojemu mężowi. Zrobiona przez niego od początku do końca, tak jak lubi ją najbardziej i jak zwykł jadać w czasach studenckich. Słodka, skarmelizowana cebula, a na wierzchu słona, ciągnąca się wartswa rozpuszczonego sera. Grzanka z masłem to chrupiący dodatek, miło ją namaczać w parującej zupie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 800ml bulionu wołowego
  • 100ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • pół szklanki tartego parmezanu
  • bagietka
  • odrobina masła do posmarowania grzanek

 

Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, a gdy zacznie się pienić wrzucamy na nie cebulę. Chwilę smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się przypiekać, po czym zmiejszamy ogień i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i zacznie się karmelizować – około 8-10 minut.

 

Do cebuli dodajemy wino, mieszamy i gotujemy, aż większość wina odparuje – alkohol się ulotni, a aromat pozostanie. Następnie, dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut.

 

Po tym czasie cebula powinna być lekko rozgotowana, płynu nie powinno zbyt wiele zostać – zupa powinna być gęsta.

 

Nastawiamy piekarnik na 200° na opcję grill. Przelewamu zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji sypiemy po 2 łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty.

 

W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę w skośne kromki i smarujemy odrobiną masła. Podpiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż pojawią się przypieczone paski.

 

Zupę podajemy od razu po zapieczeniu, z kilkoma podpieczonymi grzankami. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.