Zupa z dwóch rodzajów cebuli z grzankami

Drukuj
16.07.2013   Magda

Zupa cebulowa jest dla mnie potwierdzeniem, że cebula potrafi być wspaniałym głównym elementem dania, który nadaje potrawom niesamowity smak i charakter. Ta zupa właśnie taka jest – zaskakuje prostotą wykonania, minimalizmem składników i niepowtarzalnym słodkim smakiem karmelizowanej cebuli. 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku

Dodatkowo: 

  • 2 kromki chleba
  • żółty ser

 

Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości talarki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i smażymy przez około 20 minut, na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka, szklista i słodka. 

 

Następnie zwiększamy ogień wlewamy bulion, wrzucamy listki tymianku i wszystko gotujemy na małym ogniu, pod półprzykryciem przez około 15 minut.

 

Na chwilę przed końcem gotowania zupy, zabieramy się za zrobienie grzanek – kromki chleba układamy na blaszce do pieczenia, trzemy na nie dużo sera i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy do chwili gdy ser się rozpuści a kromki zrobią się złociste. Podajemy z gotową zupą.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.