Składniki (na 2 porcje):
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki masła
- 0,5 l bulionu wołowego
- łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku
Dodatkowo:
- 2 kromki chleba
- żółty ser
Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości talarki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i smażymy przez około 20 minut, na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka, szklista i słodka.
Następnie zwiększamy ogień wlewamy bulion, wrzucamy listki tymianku i wszystko gotujemy na małym ogniu, pod półprzykryciem przez około 15 minut.
Na chwilę przed końcem gotowania zupy, zabieramy się za zrobienie grzanek – kromki chleba układamy na blaszce do pieczenia, trzemy na nie dużo sera i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy do chwili gdy ser się rozpuści a kromki zrobią się złociste. Podajemy z gotową zupą.