Zupa fasolowa z jarmużem i kiełbasą

Drukuj
16.10.2023  Magda

Jesień to dla mnie zdecydowanie ulubiona pora na rozgrzewające zupy. Taka zupa z kiełbasą, jarmużem i fasolą zdecydowanie wpasowuje się w jesienne klimaty należy, do tego świetnie smakuje. W trakcie gotowania zupa staje się gęsta i kremowa, i przez to jest też bardzo sycąca. Ja do swojej dodaje jeszcze kilka płatków tartego parmezanu, aby ją dodatkowo podkręcić. 

Składniki (na 3 duże porcje):

  • połowę pętka dobrej kiełbasy – użyłam podwawelskiej
  • puszka białej fasoli
  • 2 garście jarmużu
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • łyżeczka czerwonej słodkie papryki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych – opcjonalnie, można zastąpić maggi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • parmezan do posypania – opcjonalnie

 

Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w małą kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Siekamy z grubsza. 

 

Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, po czym wrzucamy na niego kiełbasę oraz cebulę, smażymy aż zaczną się lekko rumienić. Dodajemy paprykę słodką i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie dorzucamy ziemniaki i wlewamy wodę – około 1,5l wody. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe – u mnie często zastępują maggi lub Vegetę, więc jeśli lubicie te przyprawy, możecie płatki podmienić. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków – około 10-12 minut, zależy od wielkości ziemniaków.

 

W międzyczasie możemy odcedzić i przepłukać fasolę, odstawić do odcieknięcia.

 

Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy jarmuż, fasolę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa – doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy. Świetnie smakuje z wiórkami pazmezanu i świeżym pieczywem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *