Składniki (na 3 duże porcje):
- połowę pętka dobrej kiełbasy – użyłam podwawelskiej
- puszka białej fasoli
- 2 garście jarmużu
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- łyżeczka czerwonej słodkie papryki
- 2 łyżki płatków drożdżowych – opcjonalnie, można zastąpić maggi
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
- parmezan do posypania – opcjonalnie
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w małą kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Siekamy z grubsza.
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, po czym wrzucamy na niego kiełbasę oraz cebulę, smażymy aż zaczną się lekko rumienić. Dodajemy paprykę słodką i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie dorzucamy ziemniaki i wlewamy wodę – około 1,5l wody. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe – u mnie często zastępują maggi lub Vegetę, więc jeśli lubicie te przyprawy, możecie płatki podmienić. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków – około 10-12 minut, zależy od wielkości ziemniaków.
W międzyczasie możemy odcedzić i przepłukać fasolę, odstawić do odcieknięcia.
Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy jarmuż, fasolę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa – doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy. Świetnie smakuje z wiórkami pazmezanu i świeżym pieczywem.