Leczo ze schabem i kiełbasą

Drukuj
14.07.2018   Magda

Leczo to świetne danie, które zawsze wszystkim smakuje, wykarmie głodną i dużą rodzinę, a dzięki prostemu przygotowaniu, kucharz też ma mało pracy. Ja najbardziej lubię w leczo dojrzałe, letnie warzywa, panowie, oczywiście, solidne kąski kiełbasy. W tym przepisie postawiłam na naprawdę solidną porcję mięsa i oprócz kiełbasy dodałam kawałki schabu – miękkie, rozpadające się i przesiąknięte smakiem papryki. 

Składniki (na 3-4 duże porcje):

  • 400g schabu
  • 1 duże pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży, dojrzały pomidor – użyłam bawolego serca
  • puszka siekanych pomidorów
  • 150ml czerwonego, wytrawnego wina – można zastąpić wodą
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • olej do smażenia

Dodatkowo do podania:

  • świeże oregano
  • kwaśna śmietana
  • chleb

 

Schab myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący, wrzucamy schab. Doprawiamy go odrobiną pieprzu oraz czerwoną papryką i smażymy, do czasu do czasu mieszając, aż stanie się dobrze zarumieniony. Podsmażony schab przekładamy do dużego garnka.

 

W międzyczasie gdy schab się smaży, kroimy kiełbasę na półplasterki, a także możemy obrać i pokroić w większą kostkę cebulę. Na gorącą patelnię po schabie, wrzucamy kiełbasę i także obsmażamy na złocisto. Usmażoną przekładamy do schabu. Na tą samą patelnię, po kiełbasie,  wrzucamy cebulę, odrobinę ją solimy i smażymy około 5 minut, aż lekko zmięknie. Przekładamy ją do garnka z mięsem.

 

Na patelnię po smażeniu wlewamy wino – jeśli nie używamy, wlewamy wodę. Drewnianą łyżką zeskrobujemy cały smak z patelni, a następnie wlewamy cały płyn do garnka z mięsem. Do mięsa dodajemy także około szklanki zimnej wody, włączamy średni ogień i dusimy pod półprzykryciem.

 

Przygotowujemy resztę warzyw do leczo – z umytej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. Patelnię po smażeniu osuszamy ręcznikiem papierowym, wlewamy około łyżki oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy paprykę i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż mocno się zrumieni. Dodajemy ją do duszącego się mięsa.

 

W międzyczasie, myjemy i kroimy w centymetrową kostkę cukinię oraz pomidora. Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię po smażeniu papryki i smażymy, aż mocno się zrumieni – moja była na niektórych kawałkach mocno zarumieniona – wtedy oddaje najlepszy smak. Podsmażoną dodajemy do garnka, a na patelni ląduje pomidor oraz roztarte w dłoniach oregano – delikatnie wszystko smażymy, około 3 minut, niezbyt często mieszając aby pomidor się nie rozpadł. Dodajemy do garnka z leczo. Do tego dodajemy pomidory z puszki i jeszcze około pół puszki wody – opłukujemy resztki pomidorów i wlewamy. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy odrobiną soli, pieprzu – resztę doprawimy po ugotowaniu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż schab stanie się bardzo miękki – około 20-30 minut. 

 

Po ugotowaniu próbujemy i doprawiamy do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – świeżym pieczywem, kleksem śmietany, świeżymi ziołami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *