Lazania z jarmużem

Drukuj
22.01.2016   Magda
Jak urozmaicić smak tak dobrze nam znanej lazanii z sosem mięsem mielonym i sosem pomidorowym? I dodatkowo, jak jej dodać kolejną smaczną warstwę, aby była jeszcze bardziej sycąca i solidnie napakowana? Paczka świeżego jarmużu załatwi sprawę, a że stał on się obecnie bardzo popularny, nie będzie problemu z jego kupnem – szukajcie zapakowanego w lodówce znanej sieciówki. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 12 płatów lazanii
  • 200g świeżego jarmużu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 50g sera żółtego
  • odrobina oleju

Sos pomidorowy:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Jarmuż porządnie myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodygi. Liście szatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje, wkładamy na niego posiekany jarmuż. Smażymy przez dłuższy czas, często mieszając, aż jarmuż się skurczy i lekko zmięknie. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy minutę i ściągamy z ognia.

 

W międzyczasie przygotowania jarmużu, możemy zacząć podsmażać mięso lub robić sos. Z mięsem postępujemy prosto – podsmażamy go na brązowo na rozgrzanej patelni, często mieszając i rozbijając większe grudki. Po usmażeniu doprawiamy słodką papryką i dokładnie mieszamy.

 

Umytego selera naciowego kroimy w drobną kostkę, cebulę szatkujemy w podobnej wielkości kostkę. W rondelku podgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego poszatkowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, a przygotowaną wodą opłukujemy puszkę i wlewamy do rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i szczyptą chili i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.

 

W międzyczasie gdy sos się dusi, przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, dodajemy mąką i mieszając, prażymy ją przez 3 minut. Następnie dolewamy stopniowo mleko, ciągle mieszając, najlepiej rózgą, aby nie porobiły się grudy. Gotujemy, do momentu aż sos dobrze zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Gdy wszystkie elementy składowe mamy gotowe, zajmujemy się składaniem lazanii – żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju i nagrzewamy piekarnik do 180°. Na dno wlewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, na nim układamy płaty makaronu – u mnie wyszło 3 płaty na jedną warstwę. Na makaron ponownie rozprowadzamy kilka łyżek sosu, po czym 1/3 porcji mięsa i 1/3 przygotowanego jarmużu. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu i wykładamy w podobny sposób kolejne dwie warstwy. Na sam wierzch układamy warstwę makaronu i pokrywamy ją beszamelem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy lazanie z piekarnika, sprawdzamy nożem czy makaron jest już miękki. Jeśli tak, posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut. Jeśli makaron jest dalej twardy, wydłużamy pieczenie o kolejne 10 minut i po tym dodatkowym czasie dopiero posypujemy serem. Lazanie podajemy gorącą.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *