Pieczona kiełbasa z kaszanką i cebulą

Drukuj
08.02.2023  Magda

Danie z opisu może wydawać się co najmniej dziwne, bo albo kiełbasa albo kaszanka lub może jak na grillu – najpierw pieczona kiełbasa a potem na dobicie kaszanka. Nic bardziej mylnego – chodzi o to, że wszystko razem – kawałki podpieczonej kiełbasy, ale takiej serio dobrej, najlepiej swojskiej, podduszona cebula oraz świeża kaszanka i mamy to – coś najlepszego na świcie, smak nie do opisania, dla mięsożerców bomba i pozycja obowiązkowa. Nie jest to może danie fit, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi – jako obiad, można podać z bułką. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 pętko kiełbasy podwawelskiej
  • 3 kaszanki
  • 1 duża cebula
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody

 

Przygotowujemy składniki do dania – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości półplasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kaszankę obieramy ze skóry i z grubsza kroimy.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Posypujemy ją odrobiną soli i mieszamy – smażymy na średnim ogniu, aż delikatnie zacznie się rumienić, ale nie przypadać, następnie dodajemy do niej wody, przykrywamy i dusimy chwilę do miękkości – około 3-4 minut. Odparowujemy wodę jeśli jakaś została i ściągamy cebulę z patelni.

 

Na tą samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oleju, a gdy się nagrzeje wrzucamy kiełbasę – smażymy kiełbasę, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złocista. Do tak podpieczonej kiełbasy dodajemy kaszankę, mieszamy, przykrywamy i tak podgrzewamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie kaszanka już powinna być lekko ciepła i łatwiej ją wtedy rozdrobnić – łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką rozbijamy kawałki kaszanki na drobno. Gdy już wszystkie kawałki kaszanki mamy rozdrobnione, zostawiamy wszystko na patelni, już bez przykrycia na 3-4 minut, aż od spodu zacznie się smacznie podpiekać – takie podpieczone kawałki kaszanki to jest coś co uwielbiam. Możemy następnie przemieszać danie i jeszcze raz podsmażyć przez chwilę, aby mieć bardziej podpieczone danie, ale jak kto lubi.

 

Na sam koniec dodajemy podduszoną wcześniej cebulę, dokładnie mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Nie podałam w przepisie pieprzu, akurat kaszanka którą ja kupuje jest mocno pieprzna, więc ta przyprawa nie jest mi potrzebna. Ale jeśli ktoś potrzebuje to na koniec próbuje i można doprawić solą i pieprzem do smaku.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *