Pęczak z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi i jarmużem

Drukuj
29.09.2023  Magda

Moja miłość do kaszy dalej trwa, uwielbiam jej wszechstronność i w związku z tym non stop z nią eksperymentuje w kuchni i próbuje nowych przepisów. Najlepsze jej wykorzystanie to właśnie przesmażenie jej na patelni z fajnymi składnikami. Wydaje mi się, że jak przeglądacie mojego bloga to zauważyliscie, że w takiej własnie formie przedstawiałam ją już wiele razy. Dzisiaj kolejny pomysł, trochę powstał na zasadzie co się nawinie i wyszedł świetny. Kaszę aromatyzujemy suszonymi pomidorami, do tego świeże i soczyste pomidorki. Jarmuż został dodany trochę z przypadku, bo była paczka w domu więc dodajmy, ale jak nie macie, szpinak też się świetnie nada. Postawiłam na całkowicie wegański przepis więc zamiast parmezanem doprawiłam i posypałam danie płatkami drożdżowymi – wyszło mega.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • szklanka kaszy pęczka
  • kubek pomidorków koktajlowych
  • 8 pomidorów suszonych w oleju
  • 4 łyżki oleju spod pomidorów
  • 2 garści świeżego jarmużu
  • 1 duża cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • około 2 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych i trochę do posypania
  • sól i pieprz do smaku

 

Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego przepisu też świetnie nadaje się kasza ugotowana wcześniej, która gdzieś nam została.

 

Przygotowujemy resztę składników – pomidorki suszone kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe myjemy i przecinamy na pół.  Jarmuż myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodygi i na drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów, dodajemy na niego cebulę i szklimy ją, do czasu do czasu miesząc, przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz posiekany jarmuż i smażymy, często mieszając, aż jarmuż trochę zmięknie i pokryje się smakami z patelni – około 5 minut. Dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy kaszę, wszystko dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy, jakieś 3-4 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy płatkami drożdżowymi, solą oraz pieprzem. Podajemy, możemy posypać dodatkową porcją płatków.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.