Zapiekanka makaronowa z zielonymi warzywami

Drukuj
15.03.2019   Magda

Ciekawa zapiekanka makaronowa to taka, której różnorodność dodatków sprawia, że każdy kęs jest inny i pyszny. Cukinia, brokuł oraz brukselka to chrupiący, zielony i zdrowy miks , który świetnie do siebie pasuje i sprawia, że ta zapiekanka jest taka pyszna. Na wierzch jak w każdej zapiekance obowiązkowo ciągnący się ser oraz coś ciekawego – soczyste pomidorki, które po upieczeniu będą słodkie i aromatyczne. Ja uwielbiam ją wege, ale można też dodać boczku i ucieszyć mięsożerców.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 200g drobnego makaronu
  • 400g brukselki
  • połowa brokuła
  • mała cukinia
  • biała część niedużego pora
  • 200g surowego boczku w plastrach – opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju
  • 500g pomidorków koktajlowych – najlepiej na gałązkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kulka mozzarelli

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy raz bieżącą wodą i odstawiamy do odcieknięcia.

 

Przygotowujemy warzywa – wszystkie dokładnie myjemy, brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści. Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w kostkę, pora przecinamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Brukselkę kroimy w plasterki.

 

Jeśli używamy boczek kroimy go w kostkę i smażymy go na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Ściągamy z patelni zostawiając tłuszcz i wrzucamy pokrojonego pora. Jeśli nie używamy boczku, wrzucamy por na rozgrzany olej. Przesmażamy pora, aż lekko zmięknie – około 3-4 minuty często mieszając. Następnie dodajemy na patelnię brukselkę, mieszamy i dodajemy odrobinę wody – dusimy na średnim ogniu przez 5 minut.

 

Po tym czasie odparowujemy wodę całkowicie z patelni, jeśli jakaś została. Dodajemy brokuły i cukinię i smażymy wszystko razem, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko przypiekać – około 5-7 minut. Ściągamy z ognia.

 

Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, wszystkie warzywa z patelni oraz usmażony boczek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takie danie już jest pyszne i jeśli nie mamy czasu na zapiekanie, możemy je podać.

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°.

 

Na wierzch zapiekanki rozkładamy kawałki mozzarelli – rozrywamy w palcach. Na to wszystko układamy i lekko wciskamy umyte pomidorki koktajlowe. Całość jeszcze przyprawiamy z wierzchu solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści i stanie złocisty, a pomidorki popękają i puszczą sok – około 20-30 minut.

 

Gotową zapiekankę od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.