Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 100g wędzonego łososia, w plastrach
- mały brokuł
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
- 100g tartego żółtego sera
- łyżka oliwy
Na zalewę:
- 200ml śmietanki kremówki
- 3 duże jaja
- sól i pieprz do smaku
- łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku
Do podania:
- trochę świeżego szczypiorku do posypania
- cząstki cytryny do skropienia
Zagotowujemy duży garnek wody, solimy i wkładamy umyty i oczyszczony z liści brokuł. Blanszujemy około 4 minuty, wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie – ja odcedzamy wylewając wodę z garnka i dwukrotnie zalewając zimną wodą z kranu. Wyciągamy na durszlak do odcieknięcia.
Cukinie myjemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy także w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone cukinie i cebulę i smażymy około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miki wybijamy jajka, dodajemy do nich kremówkę i dokładnie mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków.
Na dno ciasta wykładamy równomiernie cukinie z cebulą. Ugotowane brokuły dzielimy na różyczki – większe przecinamy na pół. Układamy na tarcie, równomiernie rozkładając, różyczkami do góry. Między różyczki brokułów rozkładamy podzielone w palcach plasterki wędzonego łososia – staramy się tak rozłożyć, aby w każdej ćwiartce było tyle samo. Całość posypujemy startym serem i zalewamy śmietanowo-jajeczną zalewą.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu odstawmy na 5 minut, będzie się lepiej kroić. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem i skropić sokiem z cytryny.