Tarta z brokułem i wędzonym łososiem

Drukuj
31.05.2021   Magda

Kolejna odsłona mojego ulubionego słonego wypieku czyli tarty na spodzie z ciasta francuskiego tym razem z nadzieniem z wędzonego łososia i brokułu. Jak to przy takiej tarcie bywa jest szybko, prosto i bardzo smacznie. Połączenie brokułów i łososia bardzo się sprawdza, dorzuciłam jeszcze odrobinę podsmażonej cukinii, aby przemycić dodatkową porcję zielonych warzyw. Na gorąco, na zimno, sprawdzi się świetnie.

Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 100g wędzonego łososia, w plastrach
  • mały brokuł
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 100g tartego żółtego sera
  • łyżka oliwy

Na zalewę:

  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3 duże jaja
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku

Do podania:

  • trochę świeżego szczypiorku do posypania
  • cząstki cytryny do skropienia

 

Zagotowujemy duży garnek wody, solimy i wkładamy umyty i oczyszczony z liści brokuł. Blanszujemy około 4 minuty, wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie – ja odcedzamy wylewając wodę z garnka i dwukrotnie zalewając zimną wodą z kranu. Wyciągamy na durszlak do odcieknięcia. 

 

Cukinie myjemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy także w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone cukinie i cebulę i smażymy około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Do miki wybijamy jajka, dodajemy do nich kremówkę i dokładnie mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków.

 

Na dno ciasta wykładamy równomiernie cukinie z cebulą. Ugotowane brokuły dzielimy na różyczki – większe przecinamy na pół. Układamy na tarcie, równomiernie rozkładając, różyczkami do góry. Między różyczki brokułów rozkładamy podzielone w palcach plasterki wędzonego łososia – staramy się tak rozłożyć, aby w każdej ćwiartce było tyle samo. Całość posypujemy startym serem i zalewamy śmietanowo-jajeczną zalewą.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu odstawmy na 5 minut, będzie się lepiej kroić. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem i skropić sokiem z cytryny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.