Zupa serowo-brokułowa

Drukuj
10.01.2019   Magda

Rozgrzewająca, kremowa, z dużą ilością ciągnącego się sera – czegóż chcieć więcej od talerza zupy. Do tego pyszna, a jej gęsta konsystencja nasyci zgłodniałe brzuchy. Oprócz sera znajdziemy w niej różyczki brokuła, który świetnie komponują się z serowym towarzystwem. Szybka, prosta i bardzo zimowa propozycja na rozgrzanie.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • mały brokuł
  • szklanka startego sera Cheddar
  • kulka mozzarelli
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • grzanki z chleba pszennego
  • odrobina parmezanu do posypania

 

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, które następnie kroimy w mniejsze różyczki.

 

W garnku rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na niego cebulę i marchewkę, które obsmażamy aż lekko zmiękną – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, wrzucamy do garnka czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.

 

Następnie wsypujemy do warzyw mąkę i mieszamy prażąc przez minutę. Nie przestając mieszać, wlewamy do garnka bulion oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować wrzucamy różyczki brokuła, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości – około 10 minut.

 

W tym czasie kulkę mozzarelli drobno kroimy. Gdy brokuł jest już miękki, dodajemy do zupy wszystkie sery – Cheddar, mozzarellę oraz parmezan – dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty do rozpuszczenia.

 

Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, na wierzchu układamy grzanki i posypujemy odrobiną parmezanu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.