Składniki (na 3-4 porcje):
- mały brokuł
- szklanka startego sera Cheddar
- kulka mozzarelli
- pół szklanki startego parmezanu
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1l bulionu warzywnego
- 500ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- grzanki z chleba pszennego
- odrobina parmezanu do posypania
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, które następnie kroimy w mniejsze różyczki.
W garnku rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na niego cebulę i marchewkę, które obsmażamy aż lekko zmiękną – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, wrzucamy do garnka czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
Następnie wsypujemy do warzyw mąkę i mieszamy prażąc przez minutę. Nie przestając mieszać, wlewamy do garnka bulion oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować wrzucamy różyczki brokuła, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości – około 10 minut.
W tym czasie kulkę mozzarelli drobno kroimy. Gdy brokuł jest już miękki, dodajemy do zupy wszystkie sery – Cheddar, mozzarellę oraz parmezan – dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty do rozpuszczenia.
Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, na wierzchu układamy grzanki i posypujemy odrobiną parmezanu.