Zapiekane gruszki z owsianą kruszonką

Drukuj
03.09.2015   Magda
Gorące zapiekane gruszki pod kruszonką to wspaniały deser na jesienne dni. Napełnia dom zapachem cynamonu i pieczonych owoców, poprawia nastrój i osładza życie bez wyrzeczeń. Jeśli gruszki są bardzo słodkie, można w ogóle zrezygnować z dodawania do nich cukru, wtedy wystarczy tylko cukier z kruszonki. Dla tych co nie są na diecie, polecam podania dania z lodami, dla tych bardziej restrykcyjnych – łyżka bitej śmietany bez cukru wystarczy. 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 1 duża, słodka gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Kruszonka: 

  • 2 łyżki owsianki, użyła wielozbożowej
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 1 łyżka płatków migdałowych 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Umytą gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, przekrawamy jeszcze na pół i kroimy w plasterki. Przekładamy gruszkę do miski, dodajemy sok z cytryny, cynamon i dokładnie mieszamy – przekładamy do kokilek. 

 

Płatki owsiane mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i migdałami. Gotową kruszonką przykrywamy gruszki w kokilkach. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu gdy kruszonka jest złocista – około 20 minut. Podajemy ciepłe, z lodami/śmietanką kremówką lub bez dodatków.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.