Gruszki gotowane w herbacie z kruszonką i lodami

Drukuj
21.09.2018   Magda

Sezon na gruszki to świetna okazja do zrobienia tego pysznego, prostego, ale bardzo efektownego deseru. Miękkie, ugotowane gruszki świetnie smakują przeniknięte aromatem herbaty Earl Grey, który natomiast świetnie łączy się z delikatnie cynamonową kruszonką i kremowością białych lodów. Obowiązkowa pozycja deserowa do wykonania w jesienne dni, bardzo dobrze wpasowuje się aromatem w nadchodzącą jesień.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże gruszki, użyłam gruszki klapsy
  • łyżeczka dobrej, liściastej herbaty Earl Grey
  • łyżeczka płynnego miodu
  • lody waniliowe/śmietankowe/jogurtowe do podania

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 50g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Liście herbaty zalewamy 250ml wrzątku, przykrywamy i parzymy przez około 10 minut.

 

W międzyczasie obieramy gruszki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne oraz włókno. Układamy gruszki rozcięciem do dołu w rondelku. Zaparzoną w tym czasie herbatę przelewamy przez sito – fusy nie są nam potrzebne, do garnka z gruszkami, dodajemy miód i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy pod półprzykryciem około 10 minut – herbata w garnku powinna lekko pykać. Po tym czasie, obracamy gruszki i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu, gruszki wyciągamy z herbaty do lekkiego ostygnięcia.

 

W czasie gdy gruszki się gotują, robimy kruszonkę. Nastawiamy piekarnik na 180*. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i wszystko razem ucieramy w palcach do utworzenia drobnej kruszonki. Gotową kruszonkę równomiernie rozkładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8-10 minut na złocisto, ale dobrze jest zerknąć raz w czasie pieczenia czy się nie przypala na bokach – jeśli tak, to dobrze jest ją zamieszać.

 

Składamy deser – część upieczonej kruszonki wysypujemy na dno salaterek, w której podajemy deser. Na kruszonkę układamy gruszki, następnie porcję lodów i całość pozypujemy z wierzchu resztą kruszonki. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *