Grzanki z gruszką i niebieskim serem

Drukuj
07.10.2017   Magda

Wyrafinowane połączenie smaków w prostej formie, to propozycja, aby zaskoczyć kogoś bardzo wykwintnym zestawem śniadaniowym. Gruszka, ser z niebieską pleśnią – lekko pikantny, wyrazisty i kremowy i do tego strużka miodu – takie zestawienie smakowe broni się samo. A tak prosto je wykonać, że aż trudno sobie odmówić takiej przyjemności.

Składniki (na 1-2 porcje):

  • 3 cienkie kromki ulubionego chleba
  • 1 dojrzała gruszka
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • masło do posmarowania
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka miodu

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. 

 

Kromki smarujemy cienką warstwą masła. Ser kroimy w plasterki i układamy po 2-3 na każdej z kromek. 

 

Gruszkę myjemy i kroimy pionowo na cienkie plastry – wycinamy gniazda nasienne. Układamy plasterki gruszki na kromkach z serem. Kromki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika.

 

Pieczemy 10-12 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać, gruszki zmienią lekko kolor, a kromki staną się chrupiące.

 

Wyciągamy, gorące polewamy strużką miodu i od razu podajemy.

 

 



1 thought on “Grzanki z gruszką i niebieskim serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.