03.10.2017 Magda
Na fali odchudzania i przy założeniu, że od dzisiaj się zdrowo odżywiam, zaczęłam próby wyprodukowania czegoś zdrowego w obrębie moich ulubionych wypieków – muffinów. W ferworze walki i masy pomysłów wpadłam na pomysł użycia spalacza kalorii czyli płatków owsianych. Dodanie żurawiny było oczywistym wyborem – suszoną często dodaje do porannej owsianki, a i teraz świeża jest łatwo dostępna. Płatki owsiane i żurawina stworzyły zgrany duet, który zachęcił mnie do zjedzenia od razu 4 sztuk…i tak dieta poszła w łeb, mimo odchudzonych muffinek.
Składniki (na 12 muffinek):
- 100g żurawiny
- 1 szklanka mąki + 1 łyżeczka do obsypania żurawin
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- cukier puder do oprószenia
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce mieszamy jajka, z olejem i mlekiem. Następnie, mieszankę suchą wsypujemy do mokrych składników i mieszamy. Umyte i osuszone żurawiny posypujemy mąką, mieszamy, nadmiar strzepujemy i tak obtoczone żurawiny dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy. Dzięki temu zabiegowi, przy pieczeniu, żurawiny nie opadną na dno ciasta.
Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po wystygnięciu obficie oprószamy cukrem pudrem.