Owsiane muffinki z żurawiną

Drukuj
03.10.2017   Magda

Na fali odchudzania i przy założeniu, że od dzisiaj się zdrowo odżywiam, zaczęłam próby wyprodukowania czegoś zdrowego w obrębie moich ulubionych wypieków – muffinów. W ferworze walki i masy pomysłów wpadłam na pomysł użycia spalacza kalorii czyli płatków owsianych. Dodanie żurawiny było oczywistym wyborem – suszoną często dodaje do porannej owsianki, a i teraz świeża jest łatwo dostępna. Płatki owsiane i żurawina stworzyły zgrany duet, który zachęcił mnie do zjedzenia od razu 4 sztuk…i tak dieta poszła w łeb, mimo odchudzonych muffinek 

Składniki (na 12 muffinek): 

  • 100g żurawiny
  • 1 szklanka mąki + 1 łyżeczka do obsypania żurawin
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder do oprószenia

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i cukier waniliowy.

 

W drugiej misce mieszamy jajka, z olejem i mlekiem. Następnie, mieszankę suchą wsypujemy do mokrych składników i mieszamy. Umyte i osuszone żurawiny posypujemy mąką, mieszamy, nadmiar strzepujemy i tak obtoczone żurawiny dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy. Dzięki temu zabiegowi, przy pieczeniu, żurawiny nie opadną na dno ciasta.

 

Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po wystygnięciu obficie oprószamy cukrem pudrem.

  

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *