Muffinki gruszkowe

Drukuj
02.08.2013   Magda

Pierwsze pojawienie się gruszek w sklepie trzeba było smacznie wykorzystać. I tak powstały moje muffinki z chrupiącą, cukrową skorupką. Niebo w gębie w niecałe 30 minut. 

Składniki (na 12 muffinek): 

  • ok. szklanki obranej i pokrojonej w kostki gruszki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego, plus 2 łyżki do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki nektaru brzoskwiniowego lub soku z antonówek
  • łyżka miodu

 

 

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a następnie dodajemy cukier i imbir. W drugiej misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, miód, śmietanę i sok. Wrzucamy kawałki gruszki i delikatnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.

 

Wypełniamy wyłożoną papilotkami blachę do muffinek do do 2/3 wysokości, a wierzch każdej z babeczek posypujemy szczyptą brązowego cukru. 

 

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *