Muffinki gruszkowe

Drukuj
02.08.2013   Magda

Pierwsze pojawienie się gruszek w sklepie trzeba było smacznie wykorzystać. I tak powstały moje muffinki z chrupiącą, cukrową skorupką z cukru trzcinowego, pięknie przyozdobione gruszkami – aby było wiadomo co się kryje w środku.  Niebo w gębie w niecałe 30 minut.

Składniki (na 12 muffinek): 

  • 3 twarde gruszki – użyłam konferencji
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • około 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka

 

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przygotowujemy gruszki – każdą kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Odcinamy te węższe części gruszki i obieramy je – wrzucamy do miski i blendujemy. Z szersze kroimy w cienkie plasterki, które układamy po 3 jak wachlarzyk – posłużą do ozdobienia wierzchu każdej z muffinek.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej misce lekko roztrzepujemy jajko, z olejem, mlekiem, cukrem oraz zblendowaną gruszką. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.

 

Gotowym ciastem wypełniamy wyłożoną papilotkami blachę do muffinek do 2/3 wysokości. Wierzch każdej z babeczek posypujemy około 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, a na to układamy plasterki gruszki w formie wachlarza. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

 

Po tym czasie wystawiamy muffinki do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.