Czekoladowy budyń jaglany

Drukuj
01.09.2015   Magda
Budyń jaglany bije tradycyjny budyń na łeb i szyję. Nie tylko jest dużo zdrowszy i przede wszystkim nie z proszku, ale jego smak jest szczególnie wyjątkowy i intensywnie czekoladowy. Nie trzeba się obawiać, że kasza jaglana będzie w nim wyczuwalna – jeśli dobrze się budyń zblenduje, założę się że komukolwiek go podacie, nie zgadnie że jest z kaszy. Zamiast cukru słodzę go dojrzałym bananem, ale jeśli ktoś lubi więcej słodkości, polecam miód lub brązowy cukier.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 szklana przegotowanej wody
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 7 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • dojrzały banan
  • szczypta soli

 

Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na średni gaz. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy jest bardzo miękka – około 15 minut. W czasie gotowania, mieszamy kaszę od czasu do czasu.

 

Ugotowaną kaszę ściągamy z ognia, dodajemy do niej 6 kostek czekolady i kakao, przykrywamy na 5 minut aby ciepło kaszy rozpuściło czekoladę.

 

Do kaszy z czekoladą dodajemy pokrojonego banana i za pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładki, aksamitny budyń. Gotowy budyń możemy podawać na ciepło lub na zimno, z kawałkiem banana i wiórkami czekolady.

 

 



13 thoughts on “Czekoladowy budyń jaglany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *