Śliwki zapiekane pod orzechową kruszonką

Drukuj
24.09.2017   Magda

Zapiekane śliwki z orzechową kruszonką to najprostszy i najsmaczniejszy deser jaki można sobie wyobrazić. Kwintesencja jesiennych smaków w jednym naczyniu – do zrobienia w chwilę, do zajadania się jak najczęściej.

Składniki (na 2 osoby):

  • 6 dużych dojrzałych śliwek (około 500g)
  • 40g orzechów laskowych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50g zimnego masła
  • połowa laski wanilii – opcjonalnie
  • Do podania:
  • gęsty jogurt
  • lody waniliowe

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy kruszonkę – orzechy laskowe wkładamy do robota kuchennego i mielimy na drobno. Przekładamy je do miski, dodajemy mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Ucieramy składniki kruszonki między palcami, aż utworzy się gruboziarnista kruszonka.

 

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Posypujemy je z wierzchu kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut do zrumienienia się kruszonki i aż śliwki puszczą sok.

 

Podajemy gorące z gałką lodów lub z gęsty jogurtem. Same też są pyszne.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.