Rustykalna tarta ze śliwkami i lawendą

Drukuj
26.10.2016   Magda

Forma tarty rustykalnej ujmuje mnie swoją prostotą – nie wymaga żadnych artystycznych zdolności formowania ciasta, ozdabiania, wałkowania czy przycięcia, a jest jednocześnie tak piękna i zachęcająca. Pięknie okala apetyczny owocowy środek i zwraca na niego uwagę, chyba właśnie to sprawia, że tak trudno się jej oprzeć.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 50g zimnego masła
  • 6 łyżek bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 kg śliwek
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1/2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
  • łyżka mleka
  • łyżka brązowego cukru

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta, które musi swoje poleżeć w lodówce zanim zostanie upieczone. Do miski przesiewamy mąkę i sól i dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami rozcieramy kawałki masła w mące, aby utworzyć sypką mieszaninę pełną malutkich kawałku masła. Następnie, dodajemy wodę i płyny ekstrakt waniliowy – u mnie domowy, jeśli nie mamy to łyżeczka cukru waniliowego wystarczy i dodatkowa łyżka wody do ciasta. Wyrabiamy wszystko na zwarte, gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Po upływie tego czasu zabieramy przygotowujemy blachę – wykładamy ją podwójnie papierem, ponieważ śliwki lubią puścić sok i jedna warstwa nie wystarczy. Piekarnik nagrzewamy na 200°.

 

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do miski. Dodajemy do nich miód i lawendę, mieszamy i odstawiamy.

 

Na delikatnie oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na kształt koła i na grubość około 3-4mm. Przekładamy ciasto na blachę. Na sam środek wykładamy śliwki zostawiając około 5 cm w koło brzegów. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch, możemy delikatnie pozakładać je i docisnąć, aby ładnie przylegało do śliwek.

 

Pędzelkiem smarujemy brzegi ciasta odrobiną mleka i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, aż tarta stanie się złocista. Wystawiamy do ostygnięcia.

 

 



1 thought on “Rustykalna tarta ze śliwkami i lawendą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.