Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 100g zimnego masła
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka gęstej śmietany
Na masę serową:
- 200g kremowego serka
- 2 duże łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- łyżka mąki
Dodatkowo:
- 5 łodyg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- masło i mąka do formy
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek, dodajemy cukier i pokrojone w drobną kostkę masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z kawałkami masła, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku. Do tego dodajemy śmietany i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą kulkę.
Ciasto wkładamy między dwa duże arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na 3-4 milimetrowy placek wielkości formy. Placek przekładamy do formy i dokładnie wylepiamy. Ciasto nakłuwamy na dnie widelcem. Na wierzch układamy arkusz papieru, ten z wałkowania, i wysypujemy coś do obciążenia ciasta – np. fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do wstępnego podpieczenia na 20 minut.
W tym czasie wszystkie składniki na masę serową dokładnie mieszamy w misce.
Przygotowujemy także rabarbar – umyte łodygi kroimy w podłużne kawałki długości około 4 centymetrów. Na dno dużego rondla lub patelni wsypujemy 6 łyżek cukru i układamy na to kawałki rabarbaru. Stawiamy to na mały ogniu i gotujemy 4-5 minut, od czasu do czasu kolistymi ruchami kręcąc patelnią – rabarbar ma tylko puścić sok, a cukier się rozpuścić, nie chcemy rozgotować rabarbaru. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z podpieczonego ciasta usuwamy obciążenie oraz papier i wylewamy na niego masę serową, rozprowadzamy równomiernie. W masie serowej układamy kawałki rabarbaru, dość ściśle. Syrop z patelni zostawiamy.
Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 minut do upieczenia. Po tym czasie wystawiamy ją do ostygnięcia.
W międzyczasie syrop z patelni delikatnie gotujemy, aby lekko zgęstniał. Zagęszczonym syropem smarujemy ciasto z wierzchu.
Rabarbar naszym ulubionym dodatkiem do ciast. Do tego kawa i popołudnie idealne 🙂