Tarta serowa z rabarbarem

Drukuj
10.06.2019   Magda

Cieniutka i krucha tarta z serowym nadzieniem i kwaskowym, różowym rabarbarem to obowiązkowy deser na letni podwieczorek. A jako, że wykonanie tej tarty jest bardzo proste i idąc krok za krokiem za przepisem także bezbłędne, nie ma już wymówki aby jej nie upiec. Smak i wygląda wynagradzają starania już nie mówiąc o solidnym kawałku owej tarty do popołudniowej kawy. Idealny plan na letnie popołudnie.

Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka gęstej śmietany

Na masę serową:

  • 200g kremowego serka
  • 2 duże łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • łyżka mąki

Dodatkowo:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • masło i mąka do formy

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek, dodajemy cukier i pokrojone w drobną kostkę masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z kawałkami masła, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku. Do tego dodajemy śmietany i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą kulkę.

 

Ciasto wkładamy między dwa duże arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na 3-4 milimetrowy placek wielkości formy. Placek przekładamy do formy i dokładnie wylepiamy. Ciasto nakłuwamy na dnie widelcem. Na wierzch układamy arkusz papieru, ten z wałkowania, i wysypujemy coś do obciążenia ciasta – np. fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do wstępnego podpieczenia na 20 minut.

 

W tym czasie wszystkie składniki na masę serową dokładnie mieszamy w misce.

 

Przygotowujemy także rabarbar – umyte łodygi kroimy w podłużne kawałki długości około 4 centymetrów. Na dno dużego rondla lub patelni wsypujemy 6 łyżek cukru i układamy na to kawałki rabarbaru. Stawiamy to na mały ogniu i gotujemy 4-5 minut, od czasu do czasu kolistymi ruchami kręcąc patelnią – rabarbar ma tylko puścić sok, a cukier się rozpuścić, nie chcemy rozgotować rabarbaru. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Z podpieczonego ciasta usuwamy obciążenie oraz papier i wylewamy na niego masę serową, rozprowadzamy równomiernie. W masie serowej układamy kawałki rabarbaru, dość ściśle. Syrop z patelni zostawiamy.

 

Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 minut do upieczenia. Po tym czasie wystawiamy ją do ostygnięcia.

 

W międzyczasie syrop z patelni delikatnie gotujemy, aby lekko zgęstniał. Zagęszczonym syropem smarujemy ciasto z wierzchu.

 



1 thought on “Tarta serowa z rabarbarem”

Skomentuj KONESSO Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.