Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą

Drukuj
19.06.2019   Magda

Ciasto kruche to klasyk, idealne jako spód do kruchej, cieniutkiej tarty. Półkruche natomiast to bardzo podobne ciasto, ale zawsze z małym twistem – ja dodaję do niego także proszek do pieczenia i jakiś nabiału, aby było delikatniejsze w smaku i z lekką, mleczną nutą. Tym razem postawiłam na kremowy, lekko słonawy serek ricotta, z odrobiną śmietany – powstał idealny spód dla letnich owoców. W tym wydaniu lekko kwaskowy, różowy rabarbar osłodzony soczystym jabłkiem.

Składniki na ciasto (na blachę około 27x40cm):

  • ok 3 szklanki mąki, ale może się przydać więcej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g zimnego masła
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g ricotty
  • 100g kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 700g rabarbaru
  • 2 słodkie i twarde jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do oprószenia

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, łączymy masło z suchymi składnikami, siekając je w drobne kawałki. Następnie, gdy w cieście są drobne kawałeczki masła, tworzymy otwór do którego wybijamy 2 całe jajka i dwa żółtka, po czym dodajemy ricottę ze śmietaną oraz esencję waniliową. Ciasto wyrabiamy rękami, podsypując mąką gdy za bardzo się klei. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, być zwarte i sprężyste. Okręcamy je folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania owoców.

 

Rabarbar myjemy, odcinamy wyschnięte końcówki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Jabłka myjemy, pobieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko, aby nie ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

 

Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy rabarbar z jabłkami i wyrównujemy. Odłożony kawałek ciasta rozwałkowujemy i układamy nieforemne łaty na wierzch ciasta – możemy też ułożyć ładny wzór – np. kratkę.

 

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut. Upieczone ciasto wystawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.