Wytrawna tarta ze szpinakiem, marchewką i szynką

Drukuj
 15.04.2017   Magda

Ta tarta nie tylko pięknie wygląda, ale też nieziemsko smakuje. Zadziwiające jest też to, że aby ją zrobić i uzyskać taki smakowity i piękny efekt, wcale nie trzeba się namęczyć. Składa się z prostego ciasta oraz prostych, pysznych dodatków, które świetnie do siebie pasują. Dobra na ciepło i zimno. 

Składniki (na tartę średnicy 31cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 75g zimnego masła + odrobinę do wysmarowania formy
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • bułka tarta do obsypania formy

Farsz:

  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek mleka
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie marchewki
  • 100g świeżego szpinaku
  • 100g wędzonej szynki

 

Przygotowujemy składniki do tarty – myjemy szpinak oraz marchewki. Szpinak blanszujemy przez minutę w gorącej wodzie, następnie odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy na sito do odcieknięcia – możemy też delikatnie odcisnąć liście. Marchewkę obieramy obieraczką, po czym tą samą obieraczką, tniemy marchewkę na długie i cienkie wstążki. Szynkę kroimy w nieregularne, cienkie plasterki.

 

Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy do nich mleko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, do połączenia składników.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Robimy ciasto – mąkę przesiewamy na stolnice, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko. Dodajemy do wgłębienia wodę, pokrojone w kostke zimne masło, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiamy ciasto aż stanie się sprężyte, jednolite i nie będzie się kleiło do rąk. 

 

Blat stolnicy i wałek do rozwałkownia obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży placek grubości 3-4 mm. Za pomocą wałka, przekładamy ciasto do blachy. Dociskamy do brzegów blachy, a nadmiar usuwamy nożykiem.

 

Na ciasto wylewamy płynną mieszankę jajeczko śmietanową. Następnie układamy składniki – szynkę i szpinak rozkładamy w różnych miejsca na całej powierzchni tarty. Plasterki marchewki zwijamy w różyczki – u mnie dwa plasterki na jedną, i układamy równomiernie na tarcie. Wstawiamy do pierkanika i pieczemy 40-45 minut.

 

Gotową tartę podajemy jeszcze gorącą. Można ją też później podgrzać w piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *