Składniki (na tartę średnicy 31cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 75g zimnego masła + odrobinę do wysmarowania formy
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- bułka tarta do obsypania formy
Farsz:
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 łyżek mleka
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie marchewki
- 100g świeżego szpinaku
- 100g wędzonej szynki
Przygotowujemy składniki do tarty – myjemy szpinak oraz marchewki. Szpinak blanszujemy przez minutę w gorącej wodzie, następnie odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy na sito do odcieknięcia – możemy też delikatnie odcisnąć liście. Marchewkę obieramy obieraczką, po czym tą samą obieraczką, tniemy marchewkę na długie i cienkie wstążki. Szynkę kroimy w nieregularne, cienkie plasterki.
Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy do nich mleko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, do połączenia składników.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Robimy ciasto – mąkę przesiewamy na stolnice, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko. Dodajemy do wgłębienia wodę, pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiamy ciasto aż stanie się sprężyste, jednolite i nie będzie się kleiło do rąk.
Blat stolnicy i wałek do rozwałkownia obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży placek grubości 3-4 mm. Za pomocą wałka, przekładamy ciasto do blachy. Dociskamy do brzegów blachy, a nadmiar usuwamy nożykiem.
Na ciasto wylewamy płynną mieszankę jajeczno-śmietanową. Następnie układamy składniki – szynkę i szpinak rozkładamy w różnych miejsca na całej powierzchni tarty. Plasterki marchewki zwijamy w różyczki – u mnie dwa plasterki na jedną, i układamy równomiernie na tarcie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.
Gotową tartę podajemy jeszcze gorącą. Można ją też później podgrzać w piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej.