Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Drukuj
01.07.2017   Magda

Uniwersalne i proste ciasto ucierane może być podstawą wielu letnich wypieków. Do jego maślanego smaku pasują każde owoce sezonowe. Warto skorzystać na koniec sezonu truskawkowego i jeszcze upiec sobie takie ciasto z tym owocem w połączeniu z rabarbarem. Nie ma lepszego dodatku do popołudniowej kawy.

Składniki (na tortownicę o średnicy 21cm):

  • 50g masła + odrobina do wysmarowania
  • 1 szklanka mąki + łyżka do formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100g rabarbaru
  • 50g truskawek

Kruszonka:

  • 30g zimnego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Przygotowujemy owoce – myjemy, usuwamy szypułki z truskawek, z rabarbaru odcinamy końce. Duże truskawki dzielimy na ćwiartki, małe na połówki. Rabarbar kroimy w półcentymetrowe kawałki. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone w małą kostkę zimne masło. Palcami rozcieramy wszystkie składniki, aż dobrze połączą się z masłem i utworzą ziarnistą kruszonkę.

 

Ustawiamy piekarnik na 180°. Tortownicę do pieczenia wykładamy na dnie papierem. Brzegi smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

Resztę masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i zaczynamy ubijać mikserem do chwili uzyskania puszystego, jasnożółtego kremu. Zmniejszamy obroty miksera na minimum i mały strumykiem wlewamy rozpuszczone masło do jajek. Następnie, zaczynamy wsypywać mąkę – po 2-3 łyżki i miksujemy. Z czasem jak ciasto będzie gęstniało, włączamy szybsze obroty miksera. Miksujemy aż cała mąka się z ciastem połączy. Przelewamy gotowe ciasto do formy. Na wierzch wysypujemy równomiernie rabarbar, układamy truskawki i całość posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut.

 

W trakcie pieczenia obserwujemy ciasto, czy kruszonka jest już zarumieniona, a patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Wystawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać także oprószone cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *