Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Drukuj
01.07.2017   Magda

Uniwersalne i proste ciasto ucierane może być podstawą wielu letnich wypieków. Do jego maślanego smaku pasują każde owoce sezonowe. Warto skorzystać na koniec sezonu truskawkowego i jeszcze upiec sobie takie ciasto z tym owocem w połączeniu z rabarbarem. Nie ma lepszego dodatku do popołudniowej kawy.

Składniki (na tortownicę o średnicy 21cm):

  • 50g masła + odrobina do wysmarowania
  • 1 szklanka mąki + łyżka do formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100g rabarbaru
  • 50g truskawek

Kruszonka:

  • 30g zimnego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Przygotowujemy owoce – myjemy, usuwamy szypułki z truskawek, z rabarbaru odcinamy końce. Duże truskawki dzielimy na ćwiartki, małe na połówki. Rabarbar kroimy w półcentymetrowe kawałki. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone w małą kostkę zimne masło. Palcami rozcieramy wszystkie składniki, aż dobrze połączą się z masłem i utworzą ziarnistą kruszonkę.

 

Ustawiamy piekarnik na 180°. Tortownicę do pieczenia wykładamy na dnie papierem. Brzegi smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

Resztę masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i zaczynamy ubijać mikserem do chwili uzyskania puszystego, jasnożółtego kremu. Zmniejszamy obroty miksera na minimum i mały strumykiem wlewamy rozpuszczone masło do jajek. Następnie, zaczynamy wsypywać mąkę – po 2-3 łyżki i miksujemy. Z czasem jak ciasto będzie gęstniało, włączamy szybsze obroty miksera. Miksujemy aż cała mąka się z ciastem połączy. Przelewamy gotowe ciasto do formy. Na wierzch wysypujemy równomiernie rabarbar, układamy truskawki i całość posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut.

 

W trakcie pieczenia obserwujemy ciasto, czy kruszonka jest już zarumieniona, a patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Wystawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać także oprószone cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *