Składniki (na blachę o średnicy około 31cm):
- 10 łyżek mąki
- 2 duże jajka
- 3 łyżki masła i trochę do wysmarowania blachy
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- łyżka esencji waniliowej
- 3 dojrzałe gruszki
- bułka tarta do obsypania blachy
Na kruszonkę:
- 6 łyżek brązowego cukru
- 6 łyżek mąki
- 150g zimnego masła
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obficie obsypujemy bułką, nadmiar strzepując.
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i odkładamy na moment. 3 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę – do miski dodajemy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. W palcach ucieramy suche składniki z masłem do utworzenia grudek kruszonki. Wkładamy na chwilę do lodówki
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ostudzone masło, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz esencję waniliową. Za pomocą miksera lub rózgi, dokładnie mieszamy do utworzenia się jednolitego, gładkiego i dość gęstego ciasta – konsystencja gęstej śmietany.
Gotowe ciasto wylewamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto układamy gruszki, przecięciem do dołu. Nie dociskamy ich, niech same wtopią się w ciasto. Na wierzch posypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, aż stanie się złociste.
Jemy po całkowitym ostygnięciu.