Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką

Drukuj
04.10.2019   Magda

Ochota na ciasto przychodzi znienacka i dręczy mnie do chwili aż nie ulegnę, włączę piekarnik, wyciągnę mikser i zacznę działać. Wtedy stawiam albo na muffinki albo na szybkie ciasto jak to z przepisy poniżej. Jest ono bardzo proste i naprawdę ekspresowe – wszystko do jednej miski, możemy użyć miksera lub poćwiczyć biceps mieszając wszystko łyżką. Do tego koniecznie kruszonka i sezonowe owoce. Gruszki idealnie się sprawdzą, staną się apetycznie miękkie, a jednocześnie będą pięknie wyglądać w cieście. 

Składniki (na blachę o średnicy około 31cm):

  • 10 łyżek mąki
  • 2 duże jajka
  • 3  łyżki masła i trochę do wysmarowania blachy
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • łyżka esencji waniliowej
  • 3 dojrzałe gruszki
  • bułka tarta do obsypania blachy

Na kruszonkę:

  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 150g zimnego masła

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obficie obsypujemy bułką, nadmiar strzepując. 

 

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i odkładamy na moment. 3 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy kruszonkę – do miski dodajemy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. W palcach ucieramy suche składniki z masłem do utworzenia grudek kruszonki. Wkładamy na chwilę do lodówki

 

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ostudzone masło, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz esencję waniliową. Za pomocą miksera lub rózgi, dokładnie mieszamy do utworzenia się jednolitego, gładkiego i dość gęstego ciasta – konsystencja gęstej śmietany.

 

Gotowe ciasto wylewamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto układamy gruszki, przecięciem do dołu. Nie dociskamy ich, niech same wtopią się w ciasto. Na wierzch posypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, aż stanie się złociste.

 

Jemy po całkowitym ostygnięciu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *