Szafranowy kalafior z makaronem

Drukuj
01.08.2017   Magda

Takie połączenie może lekko zaskakiwać, bo jak to makaron z kalafiorem – to się nie łączy! Ale prawdziwym zaskoczeniem będzie fakt, że jednak takie zestawienie jest nieziemsko dobre. Wszystko składa się w aromatyczne, sycące danie ze słodkimi nutami szafranu i rodzynek, kremowym kalafiorem i wyraźnymi pomidorami.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 300g drobnego makaronu
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g rodzynek sułtanek
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów
  • duża szczypta szafranu
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 300ml gorącej wody
  • odrobina sera do posypania – opcjonalnie

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy wodą. W międzyczasie zalewamy nitki szafranu 300ml wrzątku i odstawiamy do zaparzenia.

 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z czosnkiem robimy to samo. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, a je delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory odsączamy z oliwy i siekamy w kostkę.

 

Na dużą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy spod pomidorów, podgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę – smażymy 3-4 minuty. Następnie dodajemy czosnek, suszone pomidory, rodzynki, chili oraz pokrojony kalafior – wszystko smażymy mieszając przez 2-3 minut. Następnie, zalewamy wszystko wodą z szafranem – doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem, aż kalafior stanie się miękki – jeśli pokroiliśmy bardzo drobno, zajmie to około 5 minut. Dla większych kawałków trzeba odrobinę wydłużyć czas. Odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy cały płyn. Gdy odparuje, dodajemy makaron oraz łyżkę oliwy, mieszamy i smażymy, aż zacznie się trochę przypiekać. Ściągamy z ognia.

 

Do dania dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i mieszamy. Podajemy od razu, gorące, ze startym serem na wierzchu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.