Składniki (na 2 porcje):
- 1 średni filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki oleju sezamowego – jeśli nie posiadamy, można użyć zwykłego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosy sojowego
- przyprawa 5 smaków
- 350g mrożonki chińskiej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szklanka przegotowanej zimnej wody
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy do niej
sos chili, olej, sos sojowy i zgnieciony ząbek czosnku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. W międzyczasie możemy ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu lub ugotować pyszny ryż szafranowy z przepisu poniżej.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią kawałki kurczaka. Smażymy, często mieszając, aż kurczak się zarumieni. Następnie ściągamy kurczaka na talerz i na gorącą patelnię wrzucamy mrożone warzywa, podlewamy odrobiną wody i smażymy do rozmrożenia. Do mrożonych warzyw dodajemy usmażonego kurczaka. 2 łyżki przyprawy 5 smaków oraz rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw z kurczakiem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem przypraw.
Po upływie 10 minut, możemy spróbować potrawę i wprowadzić poprawki w smaku – w zależności od naszych upodobań możemy zaostrzyć smak sosem chili, dosolić sosem sojowym lub dodać jeszcze więcej orientalnej nuty dodając szczyptę przyprawy 5 smaków.
Ostatnim krokiem jest zagęszczenie sosu – łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w odrobinie wody i dodajemy do potrawy, cały czas mieszając. Dusimy jeszcze 5 minut i gotowe. Potrawę może podawać z ugotowanym ryżem, makaronem ryżowym lub puszystym ryżem szafranowym.
PUSZYSTY RYŻ SZAFRANOWY (na 2 porcje):
- szklanka ryżu długoziarnistego (lub ryżu basmati)
- 1 szklanka bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- szczypta szafranu
- szklanka wrzątku i dodatkowo 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy
Na początku namaczamy szafran – do szklanki wrzucamy nitki szafranu i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do zaparzenia na około 10-15 minut. Jeśli do przepisu używamy bulionu z kostki, rozpuszczamy go we wrzątku. Natomiast gdy używamy domowego bulionu, podgrzewamy go, aby był ciepły. W międzyczasie suchy ryż wsypujemy do sitka i opłukujemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Następnie na oliwę wrzucamy ryż i prażymy go przez około 3 minuty – taki prażony ryż lepiej chłonie płyny. Po upływie 3 minut wlewamy cały wywar szafranowy, bulion oraz szklankę przegotowanej wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy ryż przez 15 minut, nie odkrywając pokrywki. Po tym czasie, ryż jest perfekcyjnie ugotowany, żółciutki i pachnący szafranem.