Krem z kalafiora z kuminem

Drukuj
 01.04.2016   Magda

Pierwsza łyżka tej zupy była dla mnie zaskoczeniem, bo nie wyobrażałam, że aromatyczny kumin tak świetnie pasuje do kalafiora, wręcz podbija jego smak. Dodatkowo pieczenie kalafiora przed wrzuceniem go do zupy jeszcze bardziej wydobywa jego smak, zazwyczaj bardzo subtelny i lekko mdły. Musicie spróbować, a zapomnicie o innych zupa kalafiorowych.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 średni kalafior
  • łyżeczka nasion kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • olej
  • łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • oliwa do skropienia

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°, blachę do pieczenia wykładamy folią. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Rozkładamy kalafiora na blaszkę, posypujemy go kuminem, kurkumą i skrapiamy olejem. Następnie rękami dokładnie wszystko mieszamy, aby kalafior obtoczył się w przyprawie i oleju. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż będzie lekko miękki i podpieczony na wierzchu.

 

W międzyczasie, szatkujemy na drobno cebulę i czosnek. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowane warzywa. Następnie, dodajemy podpieczonego kalafiora razem z wszystkimi przyprawami – kilka różyczek możemy zostawić do przybrania zupy. Całość zalewamy zimną wodą – u mnie około 2 litry wody. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem aż kalafior będzie całkowicie miękki. 

 

Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorącą, skropioną oliwą z oliwek i ozdobioną odłożonym pieczonym kalafiorem. Można też podawać z kleksem gęstego jogurtu greckiego.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.