Składniki (na 2 duże porcje):
- około 400g cienkich białych kiełbasek
- 250g pomidorków koktajlowych
- 200g makaronu, użyłam Casarecci
- 2 średnie czerwone cebulę
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki gęstego octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- parmezan do podania
Do garnka wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około połowy szklanki wody spod gotowania. Ugotowany całkowicie odcedzamy i trzymamy w cieple.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki.
Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i odrobinę ją solimy. Smażymy, aż stanie się miękka i słodka – około 5-6 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną, przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy kiełbaski i obsmażamy je aż staną się złociste – około 4-5 minut, na dużym ogniu, często mieszając. Do kiełbaski dodajemy pomidorki i jeszcze smażymy wszystko razem przez 3-4 minuty, aż pomidorki zaczną puszczać sok. Do tego dodajemy cebulę oraz ocet balsamiczny, smażymy minutę. Dodajemy makaron oraz wodę spod makaronu i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia, aby makaron pokrył się sosami z patelni.
Ściągamy z ognia, próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.