Makaron z karmelizowaną cebulą, kiełbasą i pomidorkami

Drukuj
26.11.2020   Magda

To danie obiadowe powstało w oparciu o mistrzowskie śniadanie mojego męża, czyli podsmażane kiełbaski podawane z octem balsamicznym i soczystymi pomidorkami. Takie śniadanie jest pyszne, a obiad to dopiero mniam – mąż chwalił 🙂 Proste wykonanie, pyszne składniki i cała patelnia sycącego obiadu gotowe w chwili. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • około 400g cienkich białych kiełbasek
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 200g makaronu, użyłam Casarecci
  • 2 średnie czerwone cebulę
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • parmezan do podania

 

Do garnka wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około połowy szklanki wody spod gotowania. Ugotowany całkowicie odcedzamy i trzymamy w cieple.

 

W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki. 

 

Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i odrobinę ją solimy. Smażymy, aż stanie się miękka i słodka – około 5-6 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną, przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy kiełbaski i obsmażamy je aż staną się złociste – około 4-5 minut, na dużym ogniu, często mieszając. Do kiełbaski dodajemy pomidorki i jeszcze smażymy wszystko razem przez 3-4 minuty, aż pomidorki zaczną puszczać sok. Do tego dodajemy cebulę oraz ocet balsamiczny, smażymy minutę. Dodajemy makaron oraz wodę spod makaronu i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia, aby makaron pokrył się sosami z patelni. 

 

Ściągamy z ognia, próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.