Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g makaronu spaghetti
- 200g wędzonego kurczaka – użyłam wędzonego fileta
- 100g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- 200ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki startego parmezanu i odrobinę do podania
- łyżeczka siekanego świeżego oregano
- łyżka drobno siekanej natki pietruszki
Zagotowujemy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, aby został ciepły.
W międzyczasie, wybijamy do miski jajka, dodajemy do nich kremówkę, skórkę otartą z cytryny, 4 łyżki parmezanu, pieprz oraz zioła – oregano i pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia i odstawiamy.
Boczek kroimy na małe kawałki. Kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na malutkiej tarce.
Na zimną patelnię wrzucamy boczek, stawiamy na średnim ogniu i wolno wytapiamy z niego tłuszcz, aż stanie się złocisty. Następnie, dodajemy od niego cebulę i smażymy razem, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Do tego dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy, cały czas mieszając, aż się zagrzeje. Na sam koniec smażenia dodajemy starty czosnek i smażymy cały czas mieszając, przez minutę.
Na patelnię dodajemy makaron oraz wylewamy jajeczno-śmietanową mieszankę. Wyłączamy ogień pod patelnią i wszystko dokładnie mieszamy, aby cały makaron pokrył się sosem.
Gotowe danie od razu podajemy, możemy dodatkowo posypać je startym parmezanem.