Składniki (na 2 duże porcje):
- 150g makaronu rurki – użyłam rigatoni
- 250g cienkich białych kiełbasek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 średnia cebula
- szklanka passaty pomidorowej
- kulka mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- łyżka oleju
Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy i odstawiamy na potem.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kiełbasę – smażymy do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Upieczone kawałki kiełbasy ściągamy na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie – około 2-3 minuty. Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy dokładnie i smażymy na dużym ogniu przez około 3-4 minuty, aby niektóre kawałki mocniej się przypiekły. Po tym czasie wlewamy na patelnię odrobinę wody, około 1/3 szklanki, przykrywamy i dusimy paprykę do miękkości – około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy papryka zmięknie, dodajemy na patelnię passatę pomidorową, roztarte w dłoniach oregano oraz ugotowany makaron. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy aby pokryło się sosem pomidorowym.
Kulkę mozzarelli rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu makaronu z dodatkami. Przykrywamy wszystko przykrywką i dusimy jeszcze wszystko 3 minuty, na średnim ogniu, aż ser się rozpuści.
Gotowe, gorące danie od razu podajemy.