Makaron z białą kiełbasą i kolorową papryką

Drukuj
04.05.2020   Magda

Makaron z ciągnącym serem, słodką, duszoną papryką i chrupiącymi kawałkami kiełbasy – taki pomysł na obiad bardzo mi odpowiada. Szybkie przygotowanie, najlepiej na dużej patelni, gdzie wszystkie składniki można łatwo wymieszać, a do tego przepyszny i mega sycący przepis do zapisania i częstego korzystania.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 150g makaronu rurki – użyłam rigatoni
  • 250g cienkich białych kiełbasek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 średnia cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • kulka mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • łyżka oleju

 

Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy i odstawiamy na potem.

 

W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki.

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kiełbasę – smażymy do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Upieczone kawałki kiełbasy ściągamy na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie – około 2-3 minuty. Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy dokładnie i smażymy na dużym ogniu przez około 3-4 minuty, aby niektóre kawałki mocniej się przypiekły. Po tym czasie wlewamy na patelnię odrobinę wody, około 1/3 szklanki, przykrywamy i dusimy paprykę do miękkości – około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Gdy papryka zmięknie, dodajemy na patelnię passatę pomidorową, roztarte w dłoniach oregano oraz ugotowany makaron. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy aby pokryło się sosem pomidorowym.

 

Kulkę mozzarelli rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu makaronu z dodatkami. Przykrywamy wszystko przykrywką i dusimy jeszcze wszystko 3 minuty, na średnim ogniu, aż ser się rozpuści.

 

Gotowe, gorące danie od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *