Składniki (na dużą tartę):
- szklanka mąki i jeszcze 2 łyżki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki zimnego mleka
Na nadzienie:
- 4 dojrzałe brzoskwinie
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki rumu lub likieru amaretto
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- lody waniliowe do podania – opcjonalnie
Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz dodajemy pokrojone masło i za pomocą palców rozcieramy masło z suchymi składnikami na drobną kruszonkę. Do tego dodajemy jajko oraz mleko i wyrabiamy na jednolite, zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na chwilę do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy dwa duże arkusze papieru do pieczenia, między którymi będziemy wałkować ciasto.
Przygotowujemy brzoskwinie – myjemy, osuszamy owoce i dzielimy na ćwiartki, które następnie przekrawamy na pół. Wkładamy do miski i dodajemy do nich cukier, ekstrakt, sok z cytryny i rum – delikatnie mieszamy. Do tego wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie mieszamy aby owoce pokryły się mąką. Odstawiamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami ciasta na duży placek, mniej więcej okrągły, ale nie musimy się spinać nad idealnym kształtem ponieważ w tarcie rustykalnej postrzępione brzegi nadają uroku. Ściągamy górny arkusz, a dolny odklejamy od ciasta, aby po upieczeniu łatwo ściągnąć tartę na kratkę. Przenosimy ciasto razem z dolnym papierem na blachę do pieczenia. Na środek ciasta układamy brzoskwinie, razem z całymi sokami. Brzegi ciasta zawijamy do góry, lekko sklejając ze sobą fałdy, aby ciasto się nie rozłożyło podczas pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem,następnie całość posypujemy łyżką lub dwoma cukru i płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut, aż stanie się rumiane i chrupiące. Upieczone wyciągamy do lekkiego ostygnięcia. Można jeść jeszcze lekko ciepłe, z kulką lodów waniliowych, ale też całkowicie ostudzone – każdy opcja pyszna.