Słodka tarta rustykalna z brzoskwiniami

Drukuj
14.08.2020   Magda

Szybkie do zagniecenia ciasto, proste wykonanie,a efekt i smak spektakularny to na pewno moja słodka tarta rustykalna. Wygląda bardzo domowo, smakuje rodem z nieba, pachnie latem – deser idealny do popołudniowej kawy. W tym sezonie z moim ulubionym owocem – brzoskwiniami, soczystymi, słodkimi i bardzo uniwersalnymi. 

Składniki (na dużą tartę):

  • szklanka mąki i jeszcze 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki zimnego mleka

Na nadzienie:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu lub likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • lody waniliowe do podania – opcjonalnie

 

Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz dodajemy pokrojone masło i za pomocą palców rozcieramy masło z suchymi składnikami na drobną kruszonkę. Do tego dodajemy jajko oraz mleko i wyrabiamy na jednolite, zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na chwilę do lodówki.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy dwa duże arkusze papieru do pieczenia, między którymi będziemy wałkować ciasto.

 

Przygotowujemy brzoskwinie – myjemy, osuszamy owoce i dzielimy na ćwiartki, które następnie przekrawamy na pół. Wkładamy do miski i dodajemy do nich cukier, ekstrakt, sok z cytryny i rum – delikatnie mieszamy. Do tego wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie mieszamy aby owoce pokryły się mąką. Odstawiamy.

 

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami ciasta na duży placek, mniej więcej okrągły, ale nie musimy się spinać nad idealnym kształtem ponieważ w tarcie rustykalnej postrzępione brzegi nadają uroku. Ściągamy górny arkusz, a dolny odklejamy od ciasta, aby po upieczeniu łatwo ściągnąć tartę na kratkę. Przenosimy ciasto razem z dolnym papierem na blachę do pieczenia. Na środek ciasta układamy brzoskwinie, razem z całymi sokami. Brzegi ciasta zawijamy do góry, lekko sklejając ze sobą fałdy, aby ciasto się nie rozłożyło podczas pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem,następnie całość posypujemy łyżką lub dwoma cukru i płatkami migdałowymi.

 

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut, aż stanie się rumiane i chrupiące. Upieczone wyciągamy do lekkiego ostygnięcia. Można jeść jeszcze lekko ciepłe, z kulką lodów waniliowych, ale też całkowicie ostudzone – każdy opcja pyszna.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.