Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 150g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
Na nadzienie truskawkowe:
- 350g truskawek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Za pomocą noża siekamy masło z suchymi składnikami, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie, dodajemy do tego śmietany i już za pomocą dłoni wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Okręcamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w średniej grubości plastry. Przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną – wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na tartę delikatnie oprószamy odrobiną mąki. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki i układamy między 2 arkuszami papieru. Za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto na cienki placek – maksymalnie 3 milimetry. Wycinany ciasto na wielkość blachy i dokładnie wyklejamy nim blachę. Na spód ciasta wysypujemy równomiernie bułkę tartą, na nią rozkładamy truskawki.
Ze skrawków wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na wierzch ciasta lub możemy pokroić ciasto w paski i zrobić na wierzchu kratownice. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż będzie złociste – na początku nadzienie truskawkowe może wydać się zbyt płynne, ale po ostudzeniu ładnie się scali.
Ciasto wykładamy do ostygnięcia i wtedy podajemy. Ostygnięte przechowujemy w lodówce.